Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yedi yapay zeka şirketi ABD hükümetinin güvenlik önlemlerini kabul etti

Yedi yapay zeka şirketi ABD hükümetinin güvenlik önlemlerini kabul etti


Aralarında OpenAI, Amazon, Google, Meta, Microsoft’un da bulunduğu olduğu yedi şirket ABD hükümetinin belirlediği yapay zeka güvenliğine ilişkin tedbirlerine uymayı gönüllü olarak taahhüt ettiği açıklandı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu tedbirler, ticari amaçla kullanılan yapay zeka sistemlerinin, üçüncü taraflarca denetlenmesine ve vatandaşların kişisel bilgilerinin korunmasına ilişkin kuralları içeriyor.Aralarında Anthropic, Inflection, Amazon.com ve OpenAI ortağı Microsoft’un da bulunduğu şirketler, sistemleri piyasaya sürmeden önce kapsamlı bir şekilde test etme ve riskleri nasıl azaltacakları ve siber güvenliğe nasıl yatırım yapacakları konusunda bilgi paylaşma sözü verdi. Güvenlik testlerinin, yapay zekanın teşkil ettiği sorunların büyük bir çoğunluğunu oluşturan biyogüvenlik ve siber güvenlik risklerine karşı koruma sağlaması hedefleniyor.

KUSUR VE RİSKLER KAMUYA DUYURULACAK, FİLİGRAN UYGULANACAK

Cuma günü imzalanan anlaşmanın bir parçası olarak şirketler şunları kabul etti:

  • Yapay zeka sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce şirket içi ve dışından uzmanlar tarafından güvenlik testinden geçirilmesi.
  • Filigranlar uygulayarak insanların yapay zekayı fark edebilmelerini sağlamak.
  • Yapay zekanın yeteneklerini ve sınırlamalarını düzenli olarak kamuoyuna bildirmek.
  • Önyargı, ayrımcılık ve mahremiyetin ihlali gibi risklerin araştırılması.

Üzerinde mutabık kalınan tedbirlerin, ABD Kongresinin ilerleyen dönemlerde yapay zekayı düzenleyen kanunları kabul etmesi için öncü niteliğinde olduğu kaydedildi. Söz konusu tedbirlerin geliştirilmesi amacıyla İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Avustralya dahil olmak üzere çeşitli ülkelere danışıldığı ifade edildi. ABD Senatosu Çoğunluk Başkanı Chuck Schumer Haziran ayında yapay zekanın geliştirilmesi ve güvence altına alınması için “kapsamlı mevzuat” çağrısında bulunmuştu.

BIDEN: GÖZÜ AÇIK VE UYANIK OLMALIYIZ

ABD Başkanı Joe Biden ayrıca Beyaz Saray’da teknoloji şirketlerinin liderleriyle yaptığı görüşme öncesi basın toplantısı düzenledi. Biden, yapay zekanın, toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkati çekti ancak diğer yandan “olağanüstü” fırsatlar sunduğuna da vurgu yaptı.

Teknoloji alanında önde gelen yedi şirketin, yapay zeka ile ilgili tedbirlere gönüllü olarak uymayı kabul ettiğini belirten Biden, bu husustaki taahhütlerin emniyet, güvenlik ve güven olmak üzere üç esas ilkenin üzerine temellendirildiğini anlattı. Biden, bu kapsamda şirketlerin teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmak için gerekli test ve değerlendirmeleri yapacaklarını ifade etti. Şirketlerin kullandıkları sistemlerde güvenliği önceleyerek, siber ve ulusal güvenliğe risk teşkil edebilecek tehditlerle ilgili adımlar atacağını söyleyen Biden, insanların bir içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğini bilmeleri için şirketlerin ilgili içeriğe filigranlama yapacağını söyledi.

Biden, diğer yandan şirketlerin yapay zeka teknolojisinin kanserden iklim değişikliğine kadar karşı karşıya olunan zorlukları aşmaya yardımcı olacak yollar bulmayı ve öğrenciler ile çalışanların yapay zeka fırsatından faydalanabilmeleri için ilgili alanlarda yatırım yapmayı kabul ettiğini dile getirdi. ABD Başkanı, “Yeni gelişen teknolojilerin -oluşturmak zorunda olmasalar da- demokrasimize ve değerlerimize yönelik oluşturabilecekleri tehditler konusunda gözü açık ve uyanık olmalıyız” ifadesini kullandı.

ABD ULUSLARARASI ÇERÇEVE OLUŞTURULMASI İÇİN ÇABA HARCAYACAK

Teknolojideki dönüşümün hızına dikkati çeken Biden, bu kapsamda güvenliği sağlamak için ilgili yasal adımlar atmanın gerekliliğini vurguladı. Biden, sorumlu inovasyonun sağlanması kapsamında idari adımlar atmayı sürdüreceğini kaydetti. Beyaz Saray ayrıca, yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanımını yönetecek uluslararası bir çerçeve oluşturmak için müttefiklerle birlikte çalışacağını söyledi.

DÜNYADA YAPAY ZEKA DÜZENLEMELERİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 18 Temmuz’da BM bünyesinde yapay zekaya ilişkin küresel standartların oluşturulması amacıyla yıl sonunda rapor verecek çok taraflı yüksek düzeyli bir danışma kurulu oluşturulacağını söylemişti.

Yapay zeka alanında düzenleme çağrısında bulunan teknoloji alanındaki yöneticiler, mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer yetkililerle görüşmek için Beyaz Saray’a gitmişti. Avrupa Birliği ve birçok ülke de yapay zeka güvenliğine ilişkin düzenlemelere yönelik yöntemler arıyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version