Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wan sokakları: Savaş sürdükçe kriz de sürecek


WAN – Ardı arkası kesilmeyen zamlara tepki gösteren Wan sakinleri, “Savaş sürdükçe ekonomik kriz devam edecek” dedi. 

 

Türkiye’deki ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Mayıs ayında gerçekleşen seçimlerinin ardından gıda ürünlerinden tekstil malzemelerine, teknolojiden giyime, araçtan konut fiyatlarına kadar büyük oranda zam yapıldı. En son 7 Temmuz’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Katma Değer Vergisi (KDV), pasaport, vize ve noter ücretlerine de yüzde 50 oranında zam yapıldı. Sınır kenti Wan’da yaşayan yurttaşlar, zamlara tepkili. 

 

‘PERŞEMBE’NİN GELİŞİ ÇARŞAMBA’DAN BELLİ’

 

“Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir” diyen Ayten Kıran, “Geçmişte, ‘aç kalırız yine de reise oy veririz’ diyenlerin daha çok feryat figan ettiklerini görüyoruz. Ben zaten emekli olan bir insanım, kıt kanaat geçinen insanım. Yaşamımızda çok bir şey değişmedi yine kıt kanaat geçiniyoruz. Bu iktidardan çok da bir beklentimiz yoktu ve sonuç bizi şaşırtmadı. ‘Hiçbir şekilde itibardan tasarruf olmaz’ diyenlere baktığımız zaman yine yaşamları aynı. Şaşalı yaşamları aynı şekilde sürüyor. O yüzden bir yurttaş olarak, bazen üzülüyorum ama çoğu zaman, ‘oh iyi oldu, reisiniz sizi kurtarsın’ diyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

 

‘BU KIŞ NASIL FATURA ÖDEYECEĞİZ?’

 

Kıran, kış mevsimiyle birlikte hayat pahalılığının da artacağını ifade ederek, “Bu yıl nasıl fatura ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Seçimden önce bir yerlerden gaz çıkmıştı ama o gaz bize bir türlü ulaşamadı. Her zaman bir şeyler çıkıyor fakat somut bir şekilde görmüyoruz. AKP’ye oy verenler de buna inanmıyor ama sırf iktidarın başındaki kişiyi ayakta tutmak için inanmış gibi yapıyorlar” diye konuştu.

 

Kafe işletmecisi olan Dilyar Çalışan, daha önce kafeye gelen müşterilerin birden fazla içecek içip, arkadaşlarına da ısmarladığını, şimdi ise sadece bir içecek içip ancak onun ücretini ödeyebildiklerini ifade etti. Çalışan, işletmeci olarak ürünlere zam yapmaktan utandığını ancak mevcut ücretlerle de kafenin dönmediğini söyledi. 

 

GÜNDE 20 EKMEK ALIYOR 

 

Hasan Öner de, “Her gün çarşıda işsiz güçsüz dolaşıyoruz, iş bulamıyoruz. 12 nüfusum var ve evin geçimini ben sağlıyorum. Her gün eve 20 ekmek götürüyorum, bu fiyatlarla nasıl geçineyim” diye konuştu. Geçimini köydeki otlarını satarak sağlamaya çalıştığını kaydeden Öner, “Eskiden 2 yılda bir zam olurdu şimdi her gün yeni bir zamla uyanıyoruz. Bu zamların nereye kadar olacağı belli değil ve mağdur durumdayız. Evime doğalgaz çekmek istedim zamlardan dolayı çekemiyorum. Elektrik faturası ödeyemiyorum” diyerek yaşadığı ekonomik sorunları anlattı.

 

Halkın perişan bir durumda olduğunu vurgulayan Şevki Topal da, “Evimin geçimini sağlayamıyorum. Evimde 4 nüfusum var ve aybaşını getirmem için ayda en az 15 bin TL kazanmam lazım. Sonu ne olacak bilmiyorum. Her gün, ‘petrol bulduk’ diyorlar peki biz neden göremiyoruz? Bu ülkenin hali nereye kadar böyle devam edecek? Halkın artık buna karşı isyan etmesi gerekiyor” diye konuştu. 

 

‘SAVAŞ SÜRDÜKÇE KRİZ DEVAM EDECEK’

 

Yurttaşlardan Ahmet Çakır ekonomik krizin asıl nedeninin savaş politikaları olduğunu söyledi. Çakır, “Bu devlet sadece yalan üzerine hareket ediyor. Peki yıllardır PKK ile savaşıyorlar, bitirebildiler mi? Bu savaş sürdüğü müddetçe ülkenin hali böyle devam edecek. Bizler de birbirimizi sahiplenmediğimiz sürece bu iktidar devam edecek. Bizler oy verdikçe, o bizi öldürecek, halimiz böyle devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

Gündelik işlerde çalıştığını ifade eden Ömer Paylan ise, “Gündelik iş yoksa memleketime uzak yerlerde inşaatlarda çalışıyorum. Krizden dolayı inşaat sektörü de durdu. Ne zamana kadar böyle devam edeceğini bilmiyorum? Durum çok kötü. Millet perişan durumda” sözleriyle yaşadıklarını ifade etti. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version