Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uzmanı aşırı sıcaklara karşı kalp hastalarını uyardı: Olumsuz etkiler artıyor

Uzmanı aşırı sıcaklara karşı kalp hastalarını uyardı: Olumsuz etkiler artıyor


Artı Gerçek – VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, sıcak havaya uzun süre maruz kalınmasının vücut sıcaklığını belli sınırlarda tutan regülatör mekanizmalarının aşırı çalışmasına yol açtığını belirtti.

Vücudun değişik hava sıcaklıklarına adapte olmasını ve vücut ısısının belirli sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan mekanizmaların olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, “Sıcak havaya uzun süre maruz kalınması ve bu havanın solunması vücudumuzun sıcaklığını belli sınırlar içerisinde tutan bu regülatör mekanizmaların aşırı çalışmasına yol açmaktadır. Bu mekanizmalar bireyler arasında farklılık göstermekte ve kalp damar hastalıkları olan kişilerde yüksek hava sıcaklığına karşı yetersiz kalabilmektedir. Maksimal hava sıcaklığı, sıcak havaya maruz kalma süresi ve havadaki nemlilik vücudumuzun bu düzenleyici mekanizmalarını etkileyen faktörlerdir’’ uyarısında bulundu.

‘YAZ AYLARI KALP DAMAR HASTALIKLARINI TETİKLER’

Aşırı sıcak hava dalgalarının olduğu dönemde acile başvuruların önemli bir kısmının kalp damar hastalıklarından dolayı gerçekleştiğinin altını çizen Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi:

“Sıcak havada dışarıda çalışmak, spor aktiviteleri yapmak, çok sıkı giyinmek sıcak havanın olumsuz etkilerini artırmaktadır. İleri yaş, kalp damar hastalıklarının yanında böbrek yetersizliği gibi başka hastalıkların da olması durumunda bu olumsuz etkiler artmaktadır. Özellikle sıcak hava dalgasının ara vermeksizin ardışık devam ettiği günlerde kalp ve damar hastalarının bundan olumsuz etkilenme oranı belirgin olarak artmaktadır. Sıcaklık ne kadar artar ve uzun sürerse kalp damar hastalığından hastaneye yatışlar ve ölümler de aynı oranda artar.”

‘TANSİYON KONTROLÜNÜN BOZULMASI KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIR’

Sıcak havaların tansiyon kontrolünü zorlaştırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez, şunlara vurgu yaptı:

“Sıcak havalarda terlemeyle aşırı sıvı kaybedilmesi dehidrasyona yani vücut içindeki sıvı miktarında azalmaya ve kan yoğunluğunun artmasına yol açar. Bunun yanı sıra, sıcak havanın etkisiyle vücut yüzeyindeki damarlarda aşırı genişleme olur ve tüm bunların sonucunda tansiyonda düşmeler gözlenir. Böyle havalarda kan basıncını normal sınırlar içerinde tutmak zorlaşmaktadır.

Özellikle yüksek tansiyon için çoklu ilaç tedavisi alan kişilerin, bu durumu göz önünde bulundurup tansiyonlarını daha sık kontrol etmeleri ve tedavisini buna göre ayarlamaları gerekmektedir.

Yüksek tansiyon veya kalp yetersizliği nedeniyle idrar söktürücü tedavi almakta olan hastalarda sıcak havalarda sıvı kaybı beklenenden fazla olabilmekte ve tansiyonda aşırı düşmelerin yanı sıra elektrolit bozuklukları da ortaya çıkabilmektedir.”

‘KORUNMA ÖNLEMLERİNE VE TEDAVİLERİNE ÖZEN GÖSTERMELERİ GEREKMEKTEDİR’

Tansiyon kontrolünün bozulması, sıvı kaybı, elektrolit bozuklukları, kan yoğunluğunda artışın kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi:

“Kalp krizi geçirmiş ve yüksek riskli hastaların aşırı sıcaklık artışı dönemlerinde korunma önlemlerine ve tedavilerine özen göstermeleri gerekmektedir.

Aşırı elektrolit kaybına, özellikle sodyum kaybına bağlı halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığına kadar giden belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Sıvı ile beraber elektrolit kaybı çeşitli kalp ritim bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle çarpıntı, kalp atımlarında aşırı artış veya yavaşlama benzeri yakınmalar ortaya çıktığında hekime başvurup EKG veya Holter ile kontrol edilmesi gerekmektedir.

‘SICAK HAVANIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAYA ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ’

Prof. Dr. Sönmez, “Sıcak havanın olumsuz etkileri yaşlılarda, ileri kalp yetersizliği olan bireylerde, aşırı obezlerde, çok sayıda ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayan kişilerde, yeni ve ağır kalp krizi geçirenlerde, kalp hastalığı dışında böbrek ve diğer organlara ait ağır hastalığı olanlarda, dışarıda uzun süre çalışmak zorunda olanlarda, bebeklerde daha belirgindir. Bu grup bireylerin sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.(DHA)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version