Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna lideri Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüştü

Ukrayna lideri Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la görüştü


Dün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki buçuk saatlik bir görüşme yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sabah saatlerinde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nde görüştü. Bartholomeos, Zelenskiy’i patrikhanenin giriş bölümünde bulunan avluda karşıladı.

İkili daha sonra, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’ne girdi. Kilisede Bartholomeos’un yönettiği törende savaşta hayatını kaybedenler için dualar edildi. Ziyarette Zelenskiy’e Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da eşlik etti.

‘BARIŞIN BİR AN ÖNCE SAĞLANMASINI TEMENNİ ETTİK’

Daha sonra Fener Rum Patrikhanesi’ne geçen Bartholomeos ve Zelenskiy burada basına kapalı olarak yaklaşık 45 dakika görüştü. Patrik Bartholomeos, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’in Türkiye’ye ve Fener Rum Patrikhanesi’ne yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Görüşmede Ukrayna’daki durumu ele aldıklarını anlatan Bartholomeos, barışın bir an önce sağlanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Bartholomeos,”Özellikle Rusya’ya götürülen Ukraynalı çocukların bir an önce memleketlerine dönmesini istedik. Bunun için de dua ediyoruz. Rusya hükümetinden bunu istiyoruz, rica ediyoruz. Çocuklar bir an önce memleketlerine, evlerine, annelerinin, babalarının yanına dönsün ” dedi.

Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Zelenskiy ile düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkması için her türlü desteği vereceğine ilişkin açıklamasının da kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

ZELENSKİY: SUÇLARI KINADIĞINIZ İÇİN TEŞŞEKÜR EDERİZ

Ziyarete ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Zelenskiy de Bartholomeos ile barış formülünün uygulanması ve Rusya’daki Ukraynalı çocukların Ukrayna’daki akrabalarının yanına geri gönderilmesi konusunu ele aldıklarını belirtti. Zelenskiy, “Barış için sarsılmaz desteğiniz ve dualarınız için, saldırganlığı ve suçları kınadığınız ve savaş nedeniyle acı çeken Ukraynalı kadın ve erkeklere kapsamlı yardım sağladığınız için teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bir başka paylaşımında ise Ukrayna ve Ukrayna halkına verdiği manevi destek, ülkesine barış gelmesi için yaptığı dualar dolayısıyla Bartholomeos’a teşekkür etti.

ERDOĞAN: UKRAYNA NATO ÜYELİĞİNİ HAK EDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dün Vahdettin Köşkü’nde yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemişti. Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, “Şüphesiz Ukrayna, NATO’ya üyeliği hak ediyor” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan Tahıl Anlaşması’nın süresinin uzatılmasını umduğunu belirterek “Ukrayna ile dayanışma içinde olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz” demişti. Erdoğan da esir takası konusunu Rusya lideri Vladimir Putin ile ele alacağını da ifade etmişti.

Erdoğan’ın ardından konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise “Karadeniz kriz alanı olmamalıdır. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteği için minnettarım” ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna lideri ayrıca “Rusya’da esir olan Kırım Tatarları almak için de özellikle çalışıyoruz. Sonuç henüz elde etmedik. Bu konuyla ilgili daha fazla detay veremem. Neriman Celal’i de şahsen tanıyorum. Kırım Tatar Forumu’na katıldı ve kendisiyle çok fazla görüşme yaptık. Birçok esirimiz gibi o da serbest olacak. Bu yönde desteklerini esirgemen Sayın Cumhurbaşkanına minnettarım” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version