Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Twitter’daki sınırlama nedeniyle Elon Musk’a tepki yağıyor: ‘Empati yoksunluğu ve kibir’

Twitter'daki sınırlama nedeniyle Elon Musk'a tepki yağıyor: 'Empati yoksunluğu ve kibir'


Kuruluşundan bu yana habercilik ve demokrasi tartışmalarının odağında bulunan sosyal medya platformu Twitter’ın, kullanıcılara geçici olarak içerik görüntüleme limiti getirmesi tepki çekti. Şirketin CEO’su Elon Musk bu adımın “platformdaki sistem manipülasyonunu ve veri kazınmasını belirleyebilmek” atıldığını savunuyor. Ancak yeni uygulama nedeniyle platforma erişim engelleri yaşanması ve çok sayıda kişinin “Limitiniz doldu” uyarısı alması, tüm dünyada olumsuz yankılandı.

UYGULAMA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Elon Musk’ın dün resmen açıkladığı sınırlama uyarınca, doğrulanmış hesaplar günde 8 bin, doğrulanmamış hesaplar 800, yeni ve doğrulanmamış hesaplar da 400 gönderi okuyabilecek.

ESKİ ÜRÜN MÜDÜRÜNDEN TEPKİ: KİBİR

Twitter’ın eski ürün müdürü olan ve Musk’ın şirketi satın alması sonrasında kovulan Esther Crawford, yeni uygulamayı eleştiren isimlerden biri oldu. Crawford, kibir ile şirket içi direniş olmamasının birleştiğini, bu sırada müşterilerle empati kurulmadığını ve verilerin dikkate alınmadığını belirterek, “Milyarları ateşe vermenin harika bir yolu” dedi.

ESKİ YÖNETİCİ: YAPAY ZEKAYA KARŞI ÖNLEM KÂR ODAKLI OLMAMALI

Twitter’da yedi yıl boyunca kullanıcı güveni ekibinde çalışmış olan Yoel Roth ise Bluesky platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, “Veri kazınması, Twitter’daki veri erişimi konusunda açık bir sırdı. Hepimiz bunu biliyorduk” dedi. Roth, şirketin bu durumu bir anda kısıtlama gerektirecek kadar “dramatik” bir seviyeye taşımasını anlamsız bulduğunu belirtti.

Roth, “Twitter ve Reddit’in, yapay zeka şirketlerinin sosyal verileri ticari açıdan kârlı modelleri eğitebilmek için açgözlü bir şekilde kullanmasından duyduğu rahatsızlığın bir miktar meşruiyeti var. Ancak şunu unutmamalılar ki, bu onların değil, bizim verilerimiz. Parazit gibi olan yapay zekalara karşı bulunacak çözüm kullanıcı odaklı olmalı, kar odaklı değil” dedi.

ESKİ CEO DORSEY: TWITTER’I YÖNETMEK ZORDUR

Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey’den ise daha muğlak bir tepki geldi. Dorsey, “Twitter’ı yönetmek zordur ama ekip mevcut sınırlamalar çerçevesinde -ki bunlar çok fazla- ellerinden geleni yapıyor” dedi. Bir kararı uzaktan bakarak eleştirmenin kolay olduğunu ve kendisinin de aslında bunu yaptığını belirten Dorsey, “Ama şunu biliyorum ki nihai amaç, Twitter’ın başarılı olması. Olacak da” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLİK PROFESÖRÜNDEN ‘PARA’ ELEŞTİRİSİ

New York Üniversitesi’nde gazetecilik üzerine dersler veren Jay Rosen, Twitter’ın Elon Musk döneminde odaklandığı Blue adlı paralı hizmetinin yeterince kazandırmadığını belirterek, “[Musk] bu hamlesinin bu konuda yardımcı olacağını düşünüyor olabilir” yorumunu yaptı.

‘BOT HESAPLAR YÜZÜNDEN GERÇEK KULLANICILARI CEZALANDIRMAYIN’

Teknoloji alanında iş arama imkânı sunan JOBITT.com şirketinin CEO’su Slava Melandovich de, veri kazınması ve sistem manipülasyonunun önüne geçme ihtiyacını anladığını belirtse de, “Bu yaklaşım farkında olmadan gerçek kullanıcıları cezalandırma ve onların bilgiye erişimini kısıtlama riskini içeriyor” dedi. Melandovich, gerçek insanlar ile bot hesaplar arasında ayrım yapabilecek güvenlik önlemleri alınması ve mevcut kararlar konusunda daha şeffaf davranılması çağrısında bulundu.

‘KENDİ GELİRLERİ DE DÜŞECEK, ÇOK TUHAF’

Söz konusu sınırlama bir kullanıcının limitini sabah saatlerinde doldurması halinde gün boyunca Twitter’da yeni paylaşımları görememesi anlamına gelirken, İngiliz Bilgisayar Topluluğu’ndan (British Computer Society) Adam Leon Smith “Bu çok tuhaf” yorumunu yaptı. Smith, kısıtlamanın Twitter’ın kendi reklam gelirlerini de düşüreceğine dikkat çekti.

‘HUZUR İÇİNDE UYU TWITTER’ ETİKETİ TRENDING TOPIC OLDU

Elon Musk’ın kısıtlama kararı, Türkiye dahil birçok ülkede Twitter’ın en çok konuşulan konuları arasına girdi. ABD’de “Huzur içinde uyu Twitter” etiketi altında binlerce mezar taşlı paylaşım yapıldı.

YAMAN AKDENİZ: SINIRLAMA DEVAM EDERSE TWITTER KULLANILAMAZ HÂLE GELECEK

Elon Musk’ın kısıtlaması Türkiye’de de gündem oldu. Twitter’da ‘Elon’, ‘Bluesky’ ve ‘limit’ etiketleri en çok konuşulan konular arasına girerken, Ekşisözlük’te de farklı başlıklarda yüzlerce eleştiri yazıldı.

Twitter’ın yeni adımını değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Elon Musk’ın koyduğu gündelik ve kısıtlı tweet görüntüleme sınırlaması devam ederse, Twitter kullanılmaz hale gelecek. Devletimizden, e-devletten girilebilen, sınırsız, yerli ve milli Twitter hizmeti bekliyoruz…” dedi. (HABER MERKEZİ)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version