Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK’e enflasyon tepkisi: AKP’nin siparişini açıkladı


HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine tepki gösteren KESK, DİSK ve emekliler, AKP’nin “siparişi”  üzerine açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. 

 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin birçok kentte protesto eylemleri gerçekleştirdi. 

 

ANKARA

 

KESK Ankara Şubeler Platformu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin TÜİK’in önünde protesto eylemi düzenledi. Eylemde, “Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek! İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” yazılı pankart taşındı. Eylemde, TÜİK ile Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verileri arasındaki çelişkiye dikkat çeken platform dönem sözcüsü Cemal Erdoğan, “Buradan başta ücretli kesimler olmak üzere hayat pahalılığını, zam yağmurunu her gün iliklerine kadar yaşayan tüm vatandaşlara soruyoruz. Bunlardan hangisi sizin enflasyonunuz? Hangisi daha inandırıcı?” diye sordu.

 

SİPARİŞ ÜZERİNE AÇIKLANDI

 

AKP’nin yıllardır, “İşçiyi, memuru, emekliyi, asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik”  şeklinde nutuklar attığını belirten Erdoğan, TÜİK verilerinin AKP’nin “siparişi” olduğunun altını çizdi. Erdoğan, “Oysa bizi iktidarın siparişi ile açıklanan TÜİK’in sahte enflasyon rakamları değil, yaşadığımız gerçek enflasyon, hayat pahalılığı eziyor. Rakamlar ortada. Bizi enflasyona daha nasıl ezdireceksiniz?” ifadelerini kullandı.

 

TEPKİ GÖSTERİLDİ

 

Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesine çevrildiğini dile getiren Erdoğan, kamu emekçisinin de her geçen bu kategoriye doğru ilerlediği belirtti. Erdoğan, “On yıl önce asgari ücretin 2,5 katı olan en düşük kamu emekçisi maaşı haziran itibari ile 8.506 TL olan asgari ücretin 1,2 katına indi. Yine on yıl önce asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı asgari ücretin 1,5 katına indi. İktidarın seçimlerden önce verdiği ‘en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak’ sözünün üzerinden 55 gün geçti. Ama 55 gün önce önemli bir artış gibi gözüken rakam hızla erimeye devam ediyor. Türk lirası sadece son 55 günde dolar karşısında %25 değer kaybetti. 55 gün önce bir dolar 19,5 TL iken bugün 26 TL’nin üzerine çıktı. 55 gün önce vaat edilen 22 bin TL ile bin128 dolar alınıyordu. Bugün ise 846 dolar alınabiliyor. 55 gün önce seçim vaadi olan en düşük memur maaşının bu gün 29 bin 532 TL olması gerekiyor. İşin özü kamu emekçileri, emeklileri olarak yıllardır ne bütçeden hakkımızı ne de refahtan payımızı alabiliyoruz” diye belirtti.

 

KAMU EMEKÇİLERİNE ÇAĞRI

 

Kamu emekçilerine çağrıda da bulunan Erdoğan, “Gelin yıllardır tekrarlanan bizi her geçen gün daha sefalete iten bu oyuna artık dur diyelim. Ne TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına, ne iktidarın refah payı aldatmacasına kanmayalım. Yandaş basının müjde haberlerine itibar etmeyelim. Önümüzdeki günlerde verilen söz yerine getirilse dahi TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, TL döviz karşında değer yitirdikçe bugün yüksek gibi görünen maaş artışları yarın yine sefalet düzeyine inecek. Tek çözüm insanca yaşayacak ücret mücadelesini yükseltmekten geçiyor. Bunun için en düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardımları, yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.”

 

SANAL RAKAMLAR

 

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücretin verilmesi gerektiği dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş istiyoruz. Büyükşehirlerde 12 bin TL’yi aşan ev kiralarını karşılayacak gücümüz kalmadı. TÜİK yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük göstererek maaş artışlarımızı adeta bir kara delik gibi yutmaya devam ediyor. Maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç kimsenin, iktidarın kendisinin dahi inanmadığı TÜİK rakamlarına göre artırılıyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 puan gösteriyor.”

 

DİSK: TÜİK RAKAMLARLA OYNUYOR

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de Ankara TÜİK önünde eylem yaptı. Eylemde, “TÜİK şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganı atıldı. Açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Enflasyonun hatalı ölçülmesi milyonlarca emekçinin hakkının gasp edilmesine neden oluyor. Enflasyon istatistiki bir mesele değildir, sadece bir rakamdan da ibaret değildir, halkın ekmeğidir. Bu yüzden bugün TÜİK önündeyiz. TÜİK enflasyon rakamlarıyla oynadıkça milyonların sofrasındaki ekmek küçültmekte, milyonların geliri azalmaktadır” diye konuştu.

 

AMED 

 

KESK Amed Şubeler Platformu üyeleri, Sûr ilçesine bağlı İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan TÜİK önünde bir araya geldi. Açıklamada “İnsanca yaşayacak ücret, ek ödemelerin maaşlara dahil edilmesini, tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge, ücretsiz yol/yemek hizmeti ve kira yardımı istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Platform üyeleri sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganı attı. 

 

Açıklamadan önce konuşan Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Genel Başkanı Mesut Balcan, TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, “Diyarbakır’da ulaşımın afaki bir şekilde arttığı, halkın geçinemediği rakamlarla karşı karşıyayız. Şu an açlık sınırının 15 bin liraya yakın olduğu, yoksulluk sınırının 35 bin liraya dayandığı bir yerde ENAG’ın bu aya özgün 3,92 verisinin yalan olduğunun bir daha buradan haykırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Kamu emekçilerinin maaşlarının, artan enflasyon karşısında eridiğini belirten Balcan, “15 yıl önce 15 maaşa ev alırken, şuan 100 maaşa denk gelen alım gücünün düştüğü bir süreçle karşı karşıyayız. Döviz artışının olduğu, esnafın dövize endeksli artış yaptığı bir durumda halkın geçinemeyeceği bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye’nin dört bir tarafında basın açıklamaları, gerekirse kamu emekçilerinin meşru fiili mücadelesiyle ve grev kararlarıyla alanlarda olacağız” dedi. 

 

Ardında açıklama yapan Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Amed Şube Başkanı Serdar Kesin, insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenli bir gelecek ve güvenceli bir iş talebiyle alanlarda olduklarını hatırlattı. 

  

İZMİR 

 

KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın yapıldığı alanda, “Ne TUİK’in sahte enflasyonu, ne iktidarın refah payı aldatmacası. İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz” pankartı açılırken, “TUİK yalan, zamlar gerçek”, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.

 

Açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, alanlarda olduklarını belirterek, TÜİK’in yaşadıkları hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösterdiğini söylerdi. 

 

MERSİN

 

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Mersin Şubesi, TÜİK’in açıkladığı verilere ve eriyen maaşlara yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada “Geçinemiyoruz, isyandayız ek zam istiyoruz”, “Sahte yüzdelik zamlar değil, insanca yaşayacak maaş” pankartları açıldı. Kitle sık sık “Saraya değil emekçiye bütçe” sloganı attı. Emekliler adına açıklamayı okuyan Tüm Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, bugün tüm emeklilerin açlık sınırının altında maaş aldığını belirtti. TÜİK’e seslenen Canpolat, “Elinizi cebimizden çekin. İki elimiz yakanızdadır. İktidara sesleniyoruz: Yoksulluğu yalan dolanla bir süre yönetmeyi beceriyorsunuz, lakin açlık yönetilemez. Emekli aç. Duyun sesimizi ve derhal maaşlarımızı insanca yaşanacak düzeye çekin” dedi.

 

Ne Haziran ayı enflasyonu ne de 6 aylık enflasyon verilerinin gerçek olmadığını dile getiren Canpolat, “Emekliler, emeği ile geçinen bütün kamuoyu aldatılıyor. İlginç olan bütün dünyada gıda ve petrol fiyatları düşerken  ülkemizde sürekli yükseliyor. Sadece 28  Mayıs 1 Temmuz arası çaya yüzde 43, akaryakıta yüzde 25’i aşan zamlar gelmiştir. Piyasa fiyatlarına yetişmek olası değil. Ekmek yer yer yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zamlanmıştır. Eve ekmek almak bile emeklileri zorlar olmuştur. Eti unuttuk” diye konuştu. 

 

KESK Mersin Şubeler Platformu ise Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, kamu emekçilerine TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına kanmaması yönünde çağrı yaptı.  

 

ADANA

 

KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri, Cemalpaşa Postanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Memur maaşlarında baz alınacak 6 aylık enflasyonun ENAG’a oranla yarıdan da az açıklanmasına tepki gösteren KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan, TÜİK rakamları ile belirlenen maaş artışlarının emekçileri ve emeklileri açlığa mahkum ettiğini söyledi.  

 

ANTALYA

 

KESK Antalya Şubeler Platformu, TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına dikkat çekerek, eriyen maaşlarını hatırlattı. 

 

İSTANBUL

 

Tüm Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranlarına ilişkin Kadıköy İskelesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Açlığa ve karanlığa teslim olmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “TÜİK elini cebimizden çek, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “AKP al zammını başına çarp” sloganları atıldı. Basın metnini Tüm Emekli Sen İstanbul Şubeleri adına Zehra Ulusoy okudu. TÜİK verilerinin gerçeklik taşımadığını söyleyen Ulusoy, bu nedenle TÜİK’in emekli ve çalışanlara yapılması gereken maaş artışlarını aşağı çekmenin aracı haline geldiğine dikkat çekti.   

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version