Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TDK, yeni eklenen ‘Türkiyeli’ kelimesini sözlükten çıkardı: İnceleme başlatıldı

TDK, yeni eklenen 'Türkiyeli' kelimesini sözlükten çıkardı: İnceleme başlatıldı


Artı Gerçek – Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Birçok sözcüğün yazımı güncellenirken sözlüğe “Türkiyeli” kelimesi de eklendi.

Sözlüğe eklenen yeni kelime sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılandı. Jahreyn isimli sosyal medya kullanıcısı “TDK sözlüğe Türkiyeli ifadesi eklendi. Sözlükte, Fransalı diye aratınca Fransız; Yunanistanlı diye aratınca da Yunan kelimelerine otomatik yönlendirme bulunmakta.” paylaşımı yaptı, milliyetçi yönü ağır basan siyasi parti mensupları sosyal medyada örgütlendi. Tepkilerin ardından TDK “Türkiyeli” kelimesini sözlükten kaldırdı.

‘SÜREÇTE MEVCUT YÖNETİM YER ALMADI’

Konu hakkında açıklama yapan TDK, şu ifadelere yer verdi:

“Güncel Türkçe Sözlük Bilim ve Uygulama Kurulu üyeleri ve uzmanları tarafından 2019 yılında güncelleme çalışmalarına başlanan Türkçe Sözlük mevcut haliyle 2023 yılında kullanıma sunulmuştur. “Hazırlık, güncelleme ve yayımlanma sürecinde mevcut yönetimin yer almadığı sözlükle ilgili basında ve sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında en kısa zamanda Kurumumuz tarafından gerekli açıklamalar yapılacaktır.”

Sözlük, “Türkiyeli” kelimesini “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” şeklinde tanımlamıştı. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version