Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarihin ilk ‘hacker’ı olarak anılıyordu: ABD’li bilgisayar korsanı Kevin Mitnick 59 yaşında öldü

Tarihin ilk 'hacker'ı olarak anılıyordu: ABD'li bilgisayar korsanı Kevin Mitnick 59 yaşında öldü


– Siber saldırıları filmlere konu olan 90’lı yılların en çok aranan bilgisayar korsanı Kevin Mitnick 59 yaşında öldü. Ailesinin hafta sonu yayımladığı ölüm ilanında ABD’li korsanın 16 Temmuz’da öldüğü ve uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele ettiği belirtildi.

İlk kez 1979 yılında bir bilgisayar sistemine sızan Mitnick’in dur durak bilmeyen ‘korsanlık’ merakı, 1988’de hayatını değiştirdi. ABD’li hacker o tarihte, dönemin en büyük bilgisayar üreticilerinden ABD merkezli Digital Equipment Corporation’dan 1 milyon dolarlık (yaklaşık 27 milyon Türk Lirası) özel yazılım çaldığı için tutuklandı. Bir yıl hapis ve üç yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırılan Mitnick,1995 yılında denetimli serbestliği ihlal ettiği için yeniden tutuklandı.

ABD’li bilgisayar korsanı hakkında hazırlanan federal iddianamede; çok sayıda şirketin, cep telefonu firmasının ve eğitim kurumunun bilgisayar sistemlerine sızdığı iddia edildi. Mitnick, tüm bu süreç boyunca suçlamaları reddederken destekçileri, onun kimseye zarar vermeye çalışmadığını ve maddi kazanç peşinde koşmadığını savunarak arkasında durdu.

1983 TARİHLİ ‘SAVAŞ OYUNLARI’ ADLI FİLME KONU OLDU

Ünü o kadar yayıldı ki, ABD’li oyuncu Matthew Broderick’in başrolde yer aldığı ilk yapım olan 1983 tarihli “WarGames” (Savaş Oyunları) adlı film, kısmen, Mitnick’in gençken Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı’ndaki (NORAD) bilgisayar sistemlerini başarıyla hacklediği iddialarına dayanıyordu. Mitnick ölümüne dek bu iddiaları reddetti.

Efsanevi bilgisayar korsanı, 2008’de ABD’de yayımlanan Wired dergisine verdiği bir röportajda “Ben eski usul bir hacker’dım, bunu entelektüel merak için yapıyordum” demişti. Ancak federal yetkililer onun yetenekleri konusunda o kadar endişeliydi ki 1995 yılında tekrar hapse girdiğinde Mitnick, “Bir telefona yakın olmanın bile bilgisayar korsanlığına devam etmesini sağlayabileceği endişesiyle bir süre hücre hapsinde tutulduğunu” söylemişti. Mitnick, bilgisayar korsanlığı kariyeri üzerine “Ghost in the Wires” adlı bir anı kitabı yayınladı. ‘Dünyanın en çok aranan bilgisayar korsanı olarak maceralarım’ başlığıyla okuyucuya sunulan kitap 2011’de raflardaki yerini almıştı.

2005’TE ‘İKİNCİ BİR ŞANS VERİLDİĞİ İÇİN ŞANSLIYIM’ DEMİŞTİ

Mitnick, ve federal savcılar 1999’da, aralarında telekulak dolandırıcılığı ve bilgisayarlara zarar vermenin de bulunduğu yedi ayrı suçla ilgili bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, 46 ay hapis cezası ve şartlı tahliye süresi boyunca “bilgisayarlara veya bilgisayarla ilgili ekipman veya yazılıma erişimi olan hiçbir işte çalışmama” şartı koşuyordu. Ancak 2000’de ‘iyi hâlden’ bu ceza kaldırıldı ve Mitnick, yeteneklerini o tarihten itibaren işletmelerin sistemlerine girmeye çalışan kişileri tespit etmelerine yardımcı olmak için kullandı. ABD’li bilgisayar korsanı, 2005’te CNN’e verdiği bir röportajda “Geçmişte genç bir adam olarak pişmanlık duyduğum bazı aptalca hatalar yaptım” demiş ve “Bana ikinci bir şans verildiği ve bu becerilerimi topluma yardım etmek için kullanabildiğim için şanslıyım” diye eklemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version