Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taht oyunları: Zulu kralı Misuzulu kaZwelithini ‘zehirlendi’

Taht oyunları: Zulu kralı Misuzulu kaZwelithini 'zehirlendi'


Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük etnik grubu olan Zulu kabilesinde taht kavgaları sürüyor. 50 yıldır kral olan babası Goodwill Zwelithini’nin ölümü sonrası geçen ekimde tahta çıkan MisuZulu kaZwelithini’nin, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi. kaZwelithini’nin durumu hakkında çelişkili açıklamalar gelirken, kraliyet ailesi arasındaki entrika ve taht oyunlarına dair dedikodular yeniden su yüzüne çıktı.

‘TEDAVİYİ GÜNEY AFRİKA’DA GÖRMEYECEK’

Açıklama, Güney Afrika Cumhuriyeti içinde resmi siyasi gücü bulunmayan Zulu Kralı’nın geleneksel başbakanı Mangosuthu Buthelezi’den geldi. Kralın üst düzey danışmanı Douglas Xaba’nın kısa süre önce “zehirlenme” şüphesiyle öldüğünü söyleyen Buthelezi, şimdi MisuZulu’nun da bu şüpheyle hastaneye kaldırıldığını ileri sürdü. Başbakan, kralın Güney Afrika’da “rahat hissetmemesi” nedeniyle tıbbi destek almak için Esvatini’ye gittiğini de ekledi.

‘AÇIKLAMAYI SÖZCÜSÜ DEĞİL BEN YAPARIM’ DEDİ

Buthelezi, kralla birlikte kalan danışman Xaba’nın “aniden öldüğünü ve zehirlendiğinden şüphe duyulduğunu” belirterek, “Ekselansları da kendisini kötü hissetmeye başlayınca zehirlenmiş olabileceğinden şüphelendi” dedi. Buthelezi’nin, Prens Afrika’nın kısa süre önce kral tarafından iletişim müdürü olarak atanmasına rağmen “geleneksel başbakan olarak Zulu halkına bu endişe verici durum konusunda bilgi vermekle yükümlü olduğunu” söylemesi de dikkat çekti.

‘GEREKSİZ PANİK YARATMAYIN’

İletişim müdürü ve kralın resmi sözcüsü Prens Afrika, Buthelezi’nin iddialarını reddetti. Kralın amcası olan Kral 3. Mswati’yi ziyaret etmek için gittiği Esvatini’de sağlık kontrolünden geçtiğini doğrulayan sözcü, bununla birlikte şu an hastanede olmadığını ve “gereksiz panik” yaratıldığını söyledi. Prens Afrika, kralın sağlık durumunun kötü olduğu yönünde “yanlış bilgilendirici ve temelsiz iddialar yayma amaçlı örgütlü bir ajanda” olduğunu iddia etti.

TAHT KAVGASI YARGIYA TAŞINMIŞTI

Zulu halkının kraliyet ailesinde, ekim ayında yaşanan taht değişiminden bu yana kamuoyuna sık sık yansıyan bir gerilim yaşanıyor. 48 yaşındaki Kral MisuZulu geçen sene binlerce kişinin katıldığı bir törenle taç giymiş olsa da, babası Goodwill Zwelithini’nin pandemi sırasında diyabet bağlantılı komplikasyonlarla ölmesinden beri yargıya da taşınan bir anlaşmazlık söz konusu. MisuZulu’nun, geleneksel başbakanı Buthelezi ile arasının gergin olduğu da biliniyot.

Zulu kralları, siyasi yetkilerinin bulunmamasına ve Güney Afrika toplumunda daha çok sembolik bir role sahip olmalarına rağmen, hükümetin fonladığı yıllık birkaç milyon dolarlık bütçeleri ile ciddi bir nüfuza sahip.

ESKİ KRALIN 26 ÇOCUĞU VARDI

MisuZulu’nun babası olan ve 50 yıl boyunca tahtta oturan eski kral Goodwill Zwelithini’nin altı eşi ve en az 26 çocuğu vardı. Kral Zwelithini’nin ardından taht naibesi olarak vekaleten görevi devralan Kraliçe Zwelithini, en büyük oğlu MisuZulu kaZwelithini’yi yeni kral ilan etmişti.

Ancak ailenin bir kanadı, tahtın yasal varisi olmadığı gerekçesiyle MisuZulu’ya dava açmıştı. Bu kişiler, ölen kralın oğullarından Prens Simakade’nin tahta çıkması gerektiğini savunuyordu. Ölen kralın eşlerinden biri de, vasiyeti mahkemeye taşımıştı. Bu dava da temyiz sürecinde. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version