Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriye, Türkiye’yi Haseke’nin suyunu kesmekle suçladı

Anadolu Ajansı: Suriye ile dışişleri bakan yardımcıları toplantısı 15-16 Mart’ta


– Arap Birliği’ne geri dönerek bölgedeki konumunu güçlendiren Suriye ile Türkiye arasındaki ‘normalleşme’ girişimleri sürerken Şam yönetimi, Türkiye’yi ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke’nin suyunu kesmekle suçladı. Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada, Türkiye’yi ‘işgalci güç’ diye tanımlaması dikkat çekti.

TÜRKİYE’YE KINAMA, BM’YE ÇAĞRI

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Bakanlığın yaptığı açıklamada “Haseke şehrinde bir milyondan fazla Suriyeliyi sudan mahrum etmeye devam eden Türk ve Amerikan işgallerini kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Birleşmiş Milletler “söz konusu uluslararası hukuk ihlâlini durdurmak için acil ve etkili adımlar atmaya” çağırıldı.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, “Suriye, Amerikan ve Türk güçlerinin Suriye toprağında yasadışı varlığını sona erdirmenin, devlet otoritesini yeniden tesis etmenin ve resmi kurumlarının çalışmalarına devam etmenin oradaki halkımızın çektiği acıyı sona erdirmenin tek yolu olduğunu bir kez daha vurguluyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Suriye arasında başlatılan normalleşme sürecinde, kamuoyuna açıklanan ilk resmi temas 28 Aralık’ta Moskova’da gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Muhaberat Başkanı Ali Memlük ile Rus mevkidaşlarının da katılımıyla, bir araya gelmişti. Bu toplantıda Suriye’deki silahlı grupların, sığınmacıların ve “terörle mücadelenin” görüşüldüğü açıklanmıştı.

Erdoğan ise ilerleyen haftalarda Suriye ile Türkiye dışişleri bakanları arasında bir toplantının da planlandığını, bu temasların ardından kendisinin de Esad ile “duruma göre” görüşebileceğini söylemişti. Ancak İran’ın da dahil edildiği süreçte Şam yönetimi, normalleşme için Türkiye’nin tamamen çekilmesi şartından geri adım atmadı. Ankara ise Suriye’deki ihtilafa siyasi çözüm bulunmadan tam çekilmenin gerçekleşmeyeceği yanıtını veriyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde “Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz yok. Kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşar Esad ile görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz” demişti. Erdoğan’ın yıllar sonra ‘Esed’ yerine ‘Esad’ demesi dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version