Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Somali’deki intihar saldırısı: Bombacıyı askeri akademiye sokan Albay tutuklandı

Somali'deki intihar saldırısı: Bombacıyı askeri akademiye sokan Albay tutuklandı


– Somali’de başkent Mogadişu’daki askeri akademiye düzenlenen intihar saldırısına yardım ettikleri gerekçesiyle bazı askeri yetkililer tutuklandı. Ülkede, 2006’dan bu yana ulusal hükümete karşı ayaklanma yürüten El Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütü, en az 30 askerin öldüğü saldırıyı üstlenmişti. Saldırı, grubun son yıllarda Mogadişu’da askeri bir hedefe karşı gerçekleştirdiği en ölümcül saldırılardan biri oldu.

SON BİRKAÇ AYDA ONLARCA GÜVENLİK GÜCÜ ‘EŞ-ŞEBAB’A YARDIMDAN’ TUTUKLANDI

Yüzbaşı Hüseyin Farah İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, piyade harekat subayı Albay Abdullahi Dabow’un tutuklandığını ve intihar bombacısını arabasıyla akademiye getirmekle suçlandığını söyledi. Farah, isim vermeden saldırıyla bağlantılı olarak başka subayların da tutuklandığını da ekledi. Reuters’a konuşan yerel hükümet yetkilileri, son birkaç ay içinde Eş-Şebab’ın askerlere ve sivillere yönelik saldırılar düzenlemesine yardım ettikleri şüphesiyle onlarca polis ve askerin tutuklandığını söyledi.

İNTİHAR BOMBACISI İÇTİMA ALAN ASKERLERİN ARASINA KARIŞMIŞTI

Pazartesi günü Mogadişu’daki askeri akademide meydana gelen saldırıda içtima alan askerlerin arasına karışan intihar bombacısı en az 30 askerin ölümüne, 60’a yakın askerin de yaralanmasına sebep olmuştu. Yaralı askerler, Mogadişu Askeri Tıp Merkezi’ne ve Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken saldırıyı ülkede şeriata dayalı bir yönetim kurmak için 2006’dan bu yana hükümetle savaşan selefi örgüt Eş-Şebab üstlenmişti.

EŞ-ŞEBAB MİLİTANLARININ DEVLETİN İÇİNE SIZDIĞINDAN ŞÜPHELENİLİYORDU

Eş-Şebab ise yaptığı açıklamada 73 askeri öldürdüğünü ve 124 askeri de yaraladığını öne sürmüştü. Ancak örgüt tipik olarak yetkililer tarafından sağlananlardan daha yüksek kayıp rakamları veriyor. Birçok Somalili uzun süredir Eş-Şebab militanlarının hükümet ve ordunun bazı bölümlerine sızdığından şüpheleniyordu, ancak yakın zamana kadar tutuklamalar nadirdi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version