Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SGK, şeker ölçüm cihazlarını yeniden ödeme dışında çıkardı

SGK, şeker ölçüm cihazlarını yeniden ödeme dışında çıkardı


TR724 HABER | OĞUZ AYAR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2022’de Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 20 bin çocuğa ücretsiz glikoz ölçüm cihazı dağıtılacağı yönündeki vaadi fiyaskoyla sonuçlandı. Erdoğan’ın açıklamasının üzerinden yaklaşık 8 ay geçtikten sonra ekonomik durumu düşük olan bine yakın çocuğa glikoz ölçüm cihazının ödenmesi için gerekli işlemler yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) söz konusu ailelere aylık olmak üzere 2 adet şeker ölçüm cihazı dağıtmaya başladı. Ancak seçimden sonra, artan maliyetler gerekçe gösterilerek bazı çocukların sensör cihazları iptal edilmeye başlandı. Aileler SGK ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’na müracaat etti. Kamu görevlileri de iptallerin artan maliyetlerden kaynaklandığını, iptalin SGK tarafından talep edildiğini ailelere aktardı.

Türkiye’de yaklaşık 20 bin çocuk, Tip 1 diyabet hastası. Özellikle bazı çocuklarda bebeklik dönemlerinde, bazılarında ise sekiz on yaş arasında ortaya çıkan hastalık ciddi takip gerektiriyor. Beslenmesinden eğitimine, sosyal yaşamından sağlık kontrollerine kadar, 24 saat ailelerin gözetiminde olması gerekiyor. Kendi beslenmesini ve şeker ölçümünü rahatlıkla yapamadığı için de çocukların gün içerisinde onlarca kez parmağını delerek, kontrol zorunluluğu var. Avrupa ülkelerinde ise Tip 1 diyabet hastası çocuklar için, deri altına yerleştirilen sensör adı verilen bir cihazla şeker ölçümü yapılıyor. Sensör son dönemde Türkiye’de etkin kullanılmaya başlandı. Ancak cihazın maliyetleri çok yüksek. Sadece 14 gün kullanılan bir adet sensörün satış ücreti bin 450 TL. Kısacası bir cihazın aileye maliyeti 2 bin 900 lira. Döviz artışı da dikkate alındığında bu rakamlar daha da yükseliyor.

Aileler de bu maliyetlerden kurtulmak için devletten destek bekliyor. Erdoğan, geçtiğimiz yıl Tip 1 diyabet rahatsızlığı bulunan bütün çocuklara devletin karşılıksız deri altına monte edilen Glikoz ölçüm cihazı (sensör) vereceğini aktarmıştı. Ancak geçen zaman diliminde on binlerce mağdur aile hala yardıma ulaşmakta zorluk çekiyor. Mart 2023’te yapılan incelemelerin ardından bine yakın çocuğa cihaz dağıtımı verileceği açıklanmıştı. Hatta mart ve nisan ayında anlaşmalı eczaneler aracılığıyla cihazların dağıtımı yapılmıştı. Ne var ki, seçimden sonra cihazların ödemesine ara verildiği bazı ailelere sözlü olarak iletildi. Bazı ailelerde sensöz cihazı almaya gittiklerinde yardımın kesildiğini öğrendi. Bazı kaynaklara göre; Hazine Bakanlığı’nın son dönemdeki kemer sıkma politikalarından dolayı SGK’nın direk ödeme yaptığı bazı kalemlerde iptal edildi. Bu gerekçelerden dolayı Tip 1 diyabetli çocukların sevinci en fazla iki ay sürdü.

Tip 1 Diyabet dernekleri de çocukların parmağını delmeden şeker ölçümü yapmaları için hem siyasi iktidara hem de sivil toplum derneklerine çağrıda bulunuyor. Her ay bir çocuğa ümit olması için kampanyaya destek vermeleri çağrısında bulunuyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version