Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şenyaşar ailesine saldırı davası yarın görülecek : “Herkes bu mücadeleye sahip çıkmalı”

Şenyaşar ailesine saldırı davası yarın görülecek : "Herkes bu mücadeleye sahip çıkmalı"


Rojhat ABİ


DİYARBAKIR – Şenyaşar ailesinden üç kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması yarın Malatya’da görülecek. Artı Gerçek’e konuşan Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ve avukat Bülent Duran herkesi davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Saldırıdan yaralı kurtulan ve 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti’den Urfa milletvekili seçilen Ferit Şenyaşar, Artı Gerçek’e konuştu. Şenyaşar, şunları söyledi:

‘MÜCADELE ETMESEYDİK KAHRAMAN OLARAK ANILACAKLARDI’

“Biz bu adalet mücadelesini başlatmasaydık bu katliamı gerçekleştirenler kamuoyunda kahraman olarak kalacaklardı. Biz de davamızda haklı olduğumuzdan dolayı, devletin hukukun gereğini yerine getirmesi için bir mücadele başlattık. Ve bu mücadele sonucunda bizim haklı olduğumuzu herkes kabul etti. Devlet de bunu kabul etti. Ama sadece kabul etmek de yetmiyor. Biz adaletin tecelli etmesini istiyoruz. Yarın görülecek olan duruşmaya dair herkes gerçekliğin farkındadır. Bunun gereği de adaletin tecelli etmesidir.”

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar

‘ADALET NÖBETİ ANKARA’DA SÜRECEK’

Urfa Adliyesi önünde iki yıldan fazla sürdürdükleri nöbete Ankara’da devam edeceklerini anlatan Şenyaşar, şöyle devam etti:

“Urfa’daki nöbetimize son verdik. Urfa Adliyesi’ndeki başsavcıyla en son görüştüğümüzde, çaresiz olduğunu söyleyerek ‘Elimden bir şey gelmiyor’ dedi. Her eylemde gelen emniyet mensupları, sonradan gelip bizden özür diliyordu. Herkes olayı biliyor, farkındalar. Ama asıl yetki Ankara’da olduğu için kimse burada buna karşı cesaret edip karar veremiyor. Bundan dolayı artık Urfa nöbetimiz, mücadelemiz miladını doldurmuştur. Pankartımızı alıp annemle birlikte Meclis’te bir basın açıklaması yapacağız. Oradan da Adalet Bakanlığı’na gidip bu adaletsizliğe karşı protesto hakkımızı kullanacağız.”

‘ADALET BİR GÜN HERKESE LAZIM OLACAK’

Davayı neredeyse tüm baroların takip ettiğine dikkat çeken Şenyaşar, “Birçok baro başkanı davaya gözlemci olarak katılacak. Urfa Barosu da her duruşmada gelip hukuki destek sunuyorlar. Talebimiz nettir. Aradığımız adalet bir gün herkese lazım olacak. Davası adalet olan herkesin bu mücadeleye sahip çıkması lazım. Yarın yapılacak olan duruşmaya da imkânı olan herkesi bekliyoruz” diye konuştu.

‘BU KATLİAMIN BİR TARAFI İKTİDAR PARTİSİ VE ONUN MİLLETVEKİLİ’

Davayı Artı Gerçek’e değerlendiren avukat Bülent Duran da şöyle konuştu:

“Biz baştan beri söylüyoruz; bu katliamın bir tarafı iktidar partisi ve onun milletvekili olduğu için bu yargılamada doğru bir tartışma yürütülmüyor. Eğer öyle olsaydı dava çok daha farklı yerlere gidecekti ve failler hak ettiği cezayı alacaktı. Dosya bize kısıtlandı ama Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın katliam gerçekleştikten sonra 14 Haziran 2018’de görüntüleri incelediği, görüntülere göre yorum yaptığı ve bu yorumlara göre gidip ifade verdiği biliniyor. Savcı ise onun ifadesine göre soruşturmaları başlatıyor. Dolayısıyla kısıtlılık kararı mağdura değil, faillere olması gerekirken aslında Yıldız ailesine dosyanın açık olduğu, onların delillerle temas ettiği ve birebir kararttığı bir soruşturma ve kovuşturma ile karşı karşıyayız.”

Avukat Bülent Duran

‘EMİNE ANNE OĞLU FADIL’IN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI İSTİYOR’

Adalet talep ettiklerini vurgulayan Duran, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz adalet talep edeceğiz ama adaleti yerine getirebilecek bir yargılamanın olmadığı da çok açık. Bu katliamın sorumluları bunu meçhul bırakan yargılama makamları, katliama iştirak eden jandarma ve özel harekat polisleridir. Ayrıca bu katliamın sorumluları katliam cereyan ederken engellemeyenlerdir. İktidardır, milletvekilidir ve bakanlardır. Tüm sorumluların soruşturulması ve kovuşturulması gerekiyor. Eşini ve iki çocuğunu kaybeden Emine annenin en büyük talebi tutuklu oğlu Fadıl Şenyaşar’ın özgürlüğüne kavuşması. En meşru savunmayı icra eden Fadıl Şenyaşar beş yıldır tek kişilik hücrede tutuklu. Hukuken tutukluluk süresini doldurdu. Yarın onun için özgürlük talebinde bulunacağız. Fadıl tahliye olursa Emine anne biraz sevinebilir.”

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de seçim çalışmaları sırasında Şenyaşar ailesinin işyerine giden AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları aileye saldırdı. Saldırı, yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde de devam etti. Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile AKP Milletvekili Yıldız’ın abisi Mehmet Şah Yıldız öldü. Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte sekiz kişi de yaralandı.
Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklandı. AKP’li Milletvekili Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim oldu ve tutuklandı.

DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLDİ

Katliam soruşturması “işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrıldı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021’de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edildi. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, 1 Şubat’ta verdiği ara karar ile “Hastane” ve “İşyeri” dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme de 15 Mart’ı duruşma günü olarak belirledi ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı duruşma görülmeden 12 Mayıs’a ertelendi.

12 Mayıs’ta görülen duruşmada ise mahkeme heyeti, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın “Kuvvetli suç şüphesi”, Celal Yıldız ve Mikail Şimşek için ise “Delillerin toplanmaması” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşma tarihini 18 Temmuz olarak belirledi.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version