Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sektör toz duman; konut satışı çakıldı ama fiyatlar düşmüyor!

TÜİK açıkladı; yabancılara konut satışı yüzde 81,8 arttı


Faiz artışları ve kredilerdeki sıkılaşma konut satışlarını da vurdu. TÜİK’in verilerine göre satışlar sert bir düşüşle yüzde 44,4 azaldı. Yabancıya satışlar da yüzde 69 gerilerken krediyle yapılan ipotekli satışlar da yüzde 66.8 düştü.

TÜİK’ten yapılan açıklamada, “Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 44,4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satışlarında İstanbul 13 bin 578 konut satışı ve % 16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 7 bin 325 konut satışı ve % 8,8 pay ile Ankara, 4 bin 503 konut satışı ve % 5,4 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 17 konut ile Ardahan, 29 konut ile Hakkari, 44 konut ile Tunceli oldu.” denildi.

Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre söz konusu düşüşün temel sebebi kredilerin durdurulması ve fiyatların yüksek olması. Satışlar ciddi oranda düşmesine rağmen fiyatların gerilememesi de dikkat çekici. Konut fiyatları, alınabilir seviyeyi aşmış durumda. Ancak önümüzdeki dönemde fiyatlarda kayda değer bir gerileme de beklenmiyor. Sektör temsilcilerine göre fiyatlar geçtiğimiz 2 yıldaki gibi artmasa da, düşüş de olmayacak.

YABANCILARA SATIŞ DA DÜŞTÜ

Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,6 azalarak 2 bin 625 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3,1 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 4 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 760 konut satışı ile İstanbul ve 223 konut satışı ile Mersin izledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version