Artı Gerçek – Kurban Bayramı’nı deprem felaketinde en büyük yıkımın yaşandığı şehirlerin başında gelen Hatay’da geçiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgedeki izlenimlerini gazeteci Fatih Altaylı’ya anlattı.
Altaylı’nın yazısında aktardığına göre Bakan Koca, CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne atıfta bulunarak “Sakın kimse yanlış anlamasın. Belediye yapamıyor demiyorum, elinden geleni yapmaya çalıştığını görüyorum ama sonuç olarak belediyelerin imkanları sınırlı ve bir de deprem geçirmiş bir belediye” dedi.
Bir devlet kurumu olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nü (DSİ) göreve çağıran Fahrettin Koca, en mühim meselenin su sorunu olduğunu söyleyerek “Su sorunu için DSİ’nin devreye girmesi şart. En acil sorun bu. Kullanma ve içme suyu çok ama çok acil bir mesele” ifadelerine yer evrdi.
‘BU PLANLARIN BİR AN ÖNCE TAMAMLANMASI LAZIM’
Çadırlarda hayatın zor olduğunu anlatan Koca, şu şikayetleri sıraladı:
“İnsanlar çadırlarda ya da konteynerlerde kalıyor. Bu sıcakta. Güneşin altında. İçerde durulmuyor, dışarda durulmuyor. Air condition haliyle yok. Dayanılır gibi değil. Kalıcı konutları bir an önce bitirmemiz lazım. Bu yaz hali. Bir de önümüzde kış var. Çadırlarda bir kış geçmemeli. Bir an önce kalıcı konutlara taşınmaları gerek.
Hatay, gelir düzeyi açısından yüksek gelirli bir kent aslında. İnsanlar kendi evlerini yapmak istiyorlar. Ancak yeni imar planı yok. Kamu, sivil toplum harıl harıl çalışıyor fakat insanlar da bir an önce inşaatlarına başlamak ve evlerini tamamlamak istiyor. Plan olmadan yapamıyor, kaçak yapsa yarın başka dert. Bu planların bir an önce tamamlanması lazım.
DEVLET KURUMUNA ÇAĞRI YAPTI: SU SORUNU İÇİN DSİ’NİN DEVREYE GİRMESİ ŞART
Devlet sosyal konutları yapıyor ama kendi evini kendi yapmak, yaptırmak isteyenlere de bir an önce başlamaları için imkan sağlamak lazım. Altyapıyı bir an önce bitirip, devreye almak lazım. Bu açıdan imar planları çok önemli. Bir an önce yapılması şart.
Şu anda su en önemli sorunların başında geliyor. Sakın kimse yanlış anlamasın. Belediye yapamıyor demiyorum, elinden geleni yapmaya çalıştığını görüyorum ama sonuç olarak belediyelerin imkanları sınırlı ve bir de deprem geçirmiş bir belediye. Su sorunu için DSİ’nin devreye girmesi şart. En acil sorun bu. Kullanma ve içme suyu çok ama çok acil bir mesele.”
KOCA, DEPREMİN ÇOK ÇABUK UNUTULMASINDAN RAHATSIZMIŞ
Bakanın bu sözlerini aktaran Altaylı, izlenimlerini de şöyle ekledi:
“Aslında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın satır aralarından anladığım, depremin çok çabuk unutulmasından, toplumun gündeminden düşmesinden rahatsız. Yoksa o da böylesine büyük ve yıkıcı bir depremin yarattığı sorunların dört ayda çözülemeyeceğini biliyor ama en azından toplumsal duyarlılığın sürmesini ve bunun hem sosyal hem de siyasi olarak itici, motive edici bir güç olmasını istiyor.”
HATAY’DA SU SORUNU
CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da geçtiğimiz günlerde kentteki son durumu anlatmıştı.
T24’e verdiği demeçte yıkılan ve ağır hasar gören bina sayısının 96 bin 654 bina olduğunu ifade eden Savaş, 50 bin binanın daha yıkım beklediğini, yıkım ihalesini alan firmaların usulüne göre çalışmadığını belirterek kanser riski taşıyan asbest sorununa dikkati çekmişti.
Savaş ayrıca belediyenin gelirler bakımından zor durumda olduğunu belirterek “İller Bankası’ndan şu ana kadar 15 milyon lira geldi. Buna karşın iş yükümüz 12 kat attı. Cumhurbaşkanı kararıyla son iki yıldaki araç sayımız tasarruf tedbirleri kapsamında 103’ten 65 araca düştü” diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)
Depremin ardından Malatya’da kiralar 20 bin TL’ye kadar çıktı
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***