Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sabundan telefona zam yağmuru / El Nino kuraklık ve rekor sıcaklılarla geldi

Sabundan telefona zam yağmuru / El Nino kuraklık ve rekor sıcaklılarla geldi


ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ilişkin istihdam raporunu açıkladı. Buna göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam haziranda 209 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin altında yükseliş gösteren ve Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesini kaydeden tarım dışı istihdam verisinin, bu dönemde 225 bin kişi artması öngörülüyordu. Haziran ayında istihdam, kamu, sağlık sosyal yardım ve inşaat sektörlerinde artmaya devam etti.

ÇİN İKİ NADİR ELEMENTİN İHRACATINA KISITLAMA GETİRDİ

Çin, başta çip olmak üzere birçok elektronik ürünün yapımında kullanılan iki metalin ihracatına kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan hafta başında yapılan açıklamada, galyum ve germanyumun kimyasal bileşikleriyle birlikte 1 Ağustos’tan itibaren ihracat kontrollerine tabi olacağı ve alınan önlemlerin Çin’in ulusal güvenliği ve çıkarlarına hizmet edeceği ifade edildi. Çin, küresel madencilik payına göre ölçüldüğünde, galyum ve germanyum da dahil olmak üzere 20 kritik ham maddenin lider üreticisi konumunda. Rafine üretim ve işlemede de hakim durumda. Bu iki metal güneş panelleri, lazerler, gece görüş gözlükleri ve bilgisayar çipleri gibi çok geniş ürün yelpazesinde kullanılmaktadır. Bu kısıtlamanın ABD ile Çin arasındaki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

RUSYA TAVAN FİYAT UYGULAMASINI MİSİLLEMEYE DEVAM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattı. Kremlin’in resmi sitesinde yayımlanan kararnameye göre, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasak süresi “1 Temmuz 2023” yerine “31 Aralık 2023” olarak belirlendi. Avrupa Birliği ülkeleri 2 Aralık 2022’de, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı. Rusya, bu uygulamaya katılanlara, “Rus petrolü yok” olarak özetlenebilecek bir karşı hamle yapmıştı.

FİLİPİNLER: DİKKAT DİKKAT EL NİNO GELDİ!

Filipinler Hava Durumu Dairesi Pagasa, salı günü yaptığı açıklamada, El Niño’nun önümüzdeki aylarda güçlenmesinin beklendiğini ve önemli tarım alanları da dahil olmak üzere Filipin eyaletlerinin yaklaşık üçte birinin kuraklık yaşayabileceğini belirtti. Uzmanlar, El Nino dalgasının Haziran 2024’e kadar devam edebileceğini düşünüyor. El Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını tanımlayan bir iklim modeli. Alize rüzgârları ve atmosfer de El Nino’dan etkileniyor. El Nino, El Nino-Güney Salınımı (ENSO) adı verilen daha büyük bir olgunun ‘sıcak fazı’ olarak tanımlanıyor. El Nino, sıcaklık nedeniyle yağışın düşmesine ve güçlü kuraklıklara neden oluyor. Buysa küresel gıda fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Bunun tersi etkiye sahip olan ve serinletici etkisi bulunan iklim modelineyse La Nina deniyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version