Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya ve Ukrayna birbirini Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırı planlamakla suçladı

Rusya ve Ukrayna birbirini Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı planlamakla suçladı


Rusya ve Ukrayna salı günü birbirlerini, uzun süredir karşılıklı suçlama ve şüphe konusu olan, Rusya’nın kontrolünü ele geçirdiği Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırı planlamakla suçladı. Ne Rusya ne de Ukrayna tarafının nükleer santrale saldırı iddiaları bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı. Rus birliklerinin Avrupa’nın altı reaktörlü en büyük nükleer tesisi olan santrali ele geçirmesinden bu yana her iki taraf da birbirlerini düzenli olarak tesisin çevresini bombalamakla ve büyük bir nükleer felaket riskine yol açmakla atmakla suçluyordu.

UKRAYNA ORDUSU: SANTRAL ÇATISINA PATLAYICILAR YERLEŞTİRİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede Ukrayna’nın güneydoğusundaki santralde Rusya’nın “tehlikeli provokasyon” hazırlığında olduğunu öne sürdü. Zelenskiy Twitter’dan yaptığı paylaşımda kendisi ve Macron’un “BM’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile birlikte durumu en üst düzeyde kontrol altında tutma konusunda anlaştıklarını” söyledi. Rusların santrale bir saldırı simüle etmek istediğini iddia eden Zelenskiy, “Belki de başka bir senaryoları var. Ancak her halükarda dünya, Zaporijya Nükleer Santrali için tek tehlike kaynağının Rusya olduğunu görüyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından yayınlanan bir bildiride de salı günü istasyonun üçüncü ve dördüncü reaktörlerinin çatısına “patlayıcı cihazlar” yerleştirildiği iddia edildi. “Yakın gelecekte bir saldırı mümkün” denen açıklamada, “Patlatılırsa reaktörlere zarar vermeyecek, ancak Ukrayna tarafından bombalı saldırı yapıldığı görüntüsü oluşturacak” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA: UKRAYNA SANTRALE SALDIRI YAPACAK

Rus nükleer enerji şirketi Rosenergoatom’un Genel Müdür Danışmanı Renat Karaçaa ise Rossiya-24 televizyonu canlı yayınında yaptığı açıklamada, 5 Temmuz gecesi Ukrayna ordusunun Zaporijya Nükleer Santraline saldırı düzenleyeceğini savundu. “5 Temmuz’da gece saatlerinde Ukrayna silahlı kuvvetleri, uzun menzilli hassas silahlar ve insansız hava araçlarıyla Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırmaya çalışacak.” diyen Karaçaa, “aynı zamanda Ukrayna’nın 3 Temmuz’da Güney Ukrayna nükleer santralinden çıkarılan radyoaktif atıklarla dolu bir mühimmatı uçaktan atmayı planladığını” öne sürdü.

IAEA TESİSİN SİLAHSIZLANDIRILMASINI İSTİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bir yıldan uzun süredir santralin silahsızlandırılmasını ve herhangi bir nükleer kaza riskini azaltmasını sağlayacak bir anlaşma yapmaya çalışıyor. IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, Rusya’nın devralmasından bu yana tesisi üç kez ziyaret etti, ancak tesisi bombardımandan korumak için herhangi bir anlaşmaya varamadı. Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak da Ukrayna televizyonuna Grossi’nin fabrikada güvenliği sağlamaya çalışmakta etkisiz kaldığını söyledi. IAEA’yı soruna yaklaşımında tavur değiştirmekle suçlayan Podolyak, “Bir felaket olduğunda, onların bununla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyecek ve sadece tehlikelere karşı uyaracak” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version