Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Polonya: Wagner Grubu sınırımıza yaklaşıyor

Polonya: Wagner Grubu sınırımıza yaklaşıyor


– Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus’taki Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu’na mesnup savaşçıların Polonya sınırına yaklaştığını söyledi. Wagner’e ait 100’den fazla paralı askerin Belarus’un Polonya sınırı yakınlarındaki Grodno kentine ilerlediğini söyleyen Morawiecki, “Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor” dedi.

Gliwice’de düzenlediği basın toplantısında Morawiecki, “Büyük olasılıkla onlar (Wagner personeli) Belarus sınır muhafızı kılığına girecek ve yasadışı göçmenlerin Polonya topraklarına girmesine ve Polonya’yı istikrarsızlaştırmasına yardım edecekler. Büyük olasılıkla yasadışı göçmen numarası yaparak Polonya’ya girmeye çalışacaklar ve bu ek tehditler oluşturuyor” dedi.

Ancak Başbakan Morawiecki Wagner hareketleri hakkındaki bilgilerinin kaynağını vermedi ve ülkedeki askeri faaliyetleri izleyen Belaruslu muhalif Hajun projesinin kurucusu Anton Motolko da Reuters’a yaptığı açıklamada Wagner’in Grodno ya hareket ettiğine dair herhangi bir kanıt görmediğini söyledi.

POLONYA ASKERLERİNİ BELARUS SINIRINA KAYDIRMIŞTI

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski daha önce yaptığı açıklamada, “Wagner’in dahlinin olduğu ciddi hadiselerin” yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus’a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıklamıştı. Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi Yetkilisi Zbigniew Hoffmann ise 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Wagner varlığının oluşturduğu tehditleri değerlendiren Savunma Bakanlığının, askerleri Belarus sınırına kaydırma kararı aldığını bildirmişti.

BELARUS, WAGNER’İN ÜLKEYE YERLEŞMELERİNİ İSTEMİŞTİ

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesiyle sona ermişti. Prigojin’in, Belarus’a gitmesi sonrasında Wagner’in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini sööylemişti.. Wagner’in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz’da, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini duyurmuştu.

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version