Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peru’da on binler Boluarte’nin istifası talebiyle yürüdü

Peru'da on binler Boluarte'nin istifası talebiyle yürüdü


– Peru’da çarşamba günü Devlet Başkanı Dina Boluarte’ye muhalif gruplar tarafından düzenlenen yürüyüşlere on binlerce eylemci katıldı. Sol gruplar ve sendikalara bağlı barışçıl protestocular başkent Lima’da yürüyüş yaparken, medyanın bildirdiğine göre geçmişteki toplumsal çatışmalarla bağlantılı And bölgesinde polisin karıştığı münferit olaylar yaşandı. Başkent Lima’da da polis bazı eylemcilere cop ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

YÜRÜYÜŞLERE 20 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Yetkililer, protestolar öncesinde ülke genelinde yaklaşık 24 bin polis memurunun görevlendirildiğini söyledi. Ulaştırma yetkilileri protestocuların çoğu güney Arequipa ve Cusco bölgelerinde olmak üzere en az sekiz otoyolu kapattığını söyledi. Yetkililer, otoyolların akşam saatlerinde tekrar açıldığını söyledi. And Dağları’ndaki Huancavelica kasabasında protestocular bir hükümet binasının kapısını ateşe verdi. Bir televizyon kanalının bildirdiğine göre polis önce yangını söndürdü, ardından da kalabalığı göz yaşartıcı gazla dağıttı.

Peru Ombudsmanı ise çarşamba günü taş ve şişe fırlatan bazı protestocuların göz yaşartıcı gaza başvuran güvenlik güçleriyle çatışması sonucu altı sivil ve iki polis memurunun yaralandığını söyledi. İçişleri Bakanı Vicente Romero düzenlediği basın toplantısında “Protestoların bugün de devam edebileceğini söyledi ve altı eylemcinin gözaltına alındığını açıkladı. Romero, yürüyüşlere yaklaşık 21 bin kişinin katıldığını da söyledi.

Pek çok muhalif Perulu, Devlet Başkanı Boluarte ve müttefiklerini, solcu eski devlet başkanı Pedro Castillo’yu gayrimeşru bir şekilde görevden almak ve cezaevinde tutmakla suçluyor. Castillo’nun cezaevine gönderilmesi Mart ayı boyunca 67 kişinin öldüğü şiddetli eylemlere yol açmıştı. Eylemciler Devlet Başkanı Boluarte’nin görevden alınmasının yanı sıra sağcı Kongre’nin feshedilmesini, seçimlere gidilmesini ve yeni bir anayasa yapılmasını istiyor. Yürüyüşlerden birine katılan Martha Manami “Bu hükümet ahlaksız, beceriksiz. Bizi bastırmak için silahlı kuvvetleri kullandı” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version