Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Öz İplik-İş’ten Erdoğan’a mektup: Gelir vergisi dilimleri yeniden belirlenmeli

Vergi, resim ve harç istisnası süreleri yıl sonuna kadar uzatıldı


Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben mektup kaleme aldı.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, mektubunda, gelir vergisi sorununu anlatan Ay “Yüksek enflasyona karşı asgari ücrete yıl içerisinde yapılan ara zamla çalışanların ücretlerindeki artış ve asgari ücrete bağlı artan birçok kaleme karşın gelir vergisi dilimlerinin artmaması ücretleri eritmektedir. Emeğinden başka sermayesi olmayan çalışanların temsilcisi olarak, ivedilikle gelir vergisi dilimlerinin yeniden belirlenmesini talep etmekteyiz” dedi.

‘KANUNA UYULSA GELİR VERGİSİNDE İLK DİLİM 182 BİN LİRADAN BAŞLARDI’

Gelir vergisi tarifesinin özellikle ilk iki dilimindeki artış oranının toplu iş sözleşmeleri üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulayan Ay, mektubunda şunları yazdı:

“Bu durum mümkün olsa dahi daha yüksek ücret talebini engellemekte, hatta ücret artışı olsa dahi net gelir kaybına yol açan sonuçlar doğabilmektedir. Asgari ücretin dahi gelir vergisi tarifesi ikinci dilimine geçmesi bu konunun aciliyetinin bir göstergesidir. Mevcut durumda da işçiler, temmuz ayı itibarıyla daha fazla gelir vergisi verir duruma geçecektir. Ülkemizde toplanan gelir vergisinin çok büyük bir kısmı ücretlilerin ödediği gelir vergisidir. Oysa toplam gelir içinden işçilerin aldığı pay, ödenen gelir vergisindeki işçilerin payından daha küçüktür. Yapılan bir hesaplamaya göre, gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi, kanunda yazıldığı gibi eğer her yıl belirlenen tutara, yeniden değerleme oranı ilave edilseydi, ulaşması gereken tutar 2023 itibarıyla 182 bin lira olması gerekiyordu. Oysa bugün 70 bin lira düzeyindedir.

‘KDV ARTIŞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Gelir vergisinin ilk iki diliminin ivedilikle artırılmasını, toplu iş sözleşme imzalanan iş yerlerinde birinci ve ikinci dilim gelir vergisi tarifesinin 5 puan düşük uygulanmasını, temel tüketim mallarındaki KDV artışının geri çekilmesini, emekçilerin beslenme, temel hijyen temizlik ürünleri, çocuklara yönelik ürünler ve eğitim giderlerindeki dolaylı vergileri (KDV ve ÖTV), ödeyecekleri gelir vergisinden düşmesine imkan sağlanmasını talep ediyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version