Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ÖHD’li avukatlardan Adalet Bakanlığı’na çağrı: 45 kiloya düşen hasta mahpus Kuday serbest bırakılsın

ÖHD’li avukatlardan Adalet Bakanlığı’na çağrı: 45 kiloya düşen hasta mahpus Kuday serbest bırakılsın


Artı Gerçek – Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi’ne üye avukatlar İstanbul Beyoğlu’ndaki merkezlerinde 2014 yılındandır Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan ağır hasta tutuklu Abdulkadir Kuday’ın sağlık durumunun kritik aşamaya geldiğini belirterek bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Avukat Eda Önal, Kuday’a 2021 yılında ölümcül beyin ve omurilikte bulunan kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin zarar hasar görmesi sonucu oluşan ALS hastalığı teşhisi konulduğunu belirterek süreci şöyle anlattı:

“Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesine ait sağlık kurulu raporunda önce “mahpusun 5275 Sayılı Kanun kapsamında ağır hasta olup engellik halinin olduğu, bu sebeple infazının 6 ay geri bırakılması gerektiği” belirtilmiştir. Ancak hemen akabinde hastaneden yeniden verilen sağlık kurulu raporunda ; “R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakli gerektiği” belirtilmiştir. Adli Tıp Kurumu 24.12.2021 tarihli raporunda da yine mahpusun tam teşekküllü bir eğitim araştırma ya da üniversite hastanesi nöroloji kliniğine sevkinin sağlanması gerektiği ve R tipi ceza infaz kurumu şartlarında infazına devam olunabileceği ifade edilmiştir. Adli Tıp Kurumu’nun raporu üzerine mahpusun Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevki yapılmıştır. Burada fizik tedaviye başlayan mahpusun durumunda herhangi bir iyileşme görülmemiş ve durumu daha da kötüleşmiştir.”

‘İNFAZ ERTELEME BAŞVURUSU REDDEDİLDİ’

ÖHD adına açıklamayı okuyan avukat Önal, Kuday’ın 2022 yılında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına infaz erteleme talebinde bulunduğuna ancak Adli Tıp Kurumuna sevk edilen Kuday’ın infaz erteleme talebinin R Tipi Hapishanede kalabileceği gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti.

HASTANE ‘CEZA ERTELENMELİ’ DEDİ, ADLİ TIP KURUMU R TİPİ’Nİ UYGUN GÖRDÜ

Eda Önal, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 2023 yılında verdiği sağlık kurulu raporunda “Mahpusun günlük işleri için tam desteğe ihtiyacının olduğu, mevcut hastalığında gerileme olmayacağı, mahpusun 2 kişinin desteği ile ancak yürüyebileceği, yutma sorunu için mama kullanım ihtiyacı olduğu, bu nedenle mahpusun cezasının infazının ertelenmesi gerektiğini” açıklamasına rağmen Adli Tıp Kurumu Kuday’ın R Tipi hapishanede kalabileceğini yinelediğinden söz ederek konuşmasına şöyle devam etti:

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLİYOR’

“Yine Abdulkadir Kuday tarafından Adalet Bakanlığı’nın 02.01.2023 tarih ve 20/1 nolu genelgesi kapsamında da tahliye başvurusu yapılmıştır. Ancak genelge kapsamında bir kısım tahliyeler gerçekleşirken Abdulkadir Kuday’ın durumu bu kadar kritik bir aşamaya gelmesine rağmen genelge kapsamındaki başvurusuna henüz bir yanıt verilmiş değildir. Ayrıca Anayasa Mahkemesine yapılan tedbir talepli tahliye talebi de reddedilmiştir.

Ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın sağlık durumu kritik bir eşiktedir. Geçtiğimiz hafta gece göğsünde çok şiddetli bir şekilde baskı hissetmiş, reviri çağırmış hastaneye sevk edilmiş sevk edildiği hastanede bir gün bekletilip ertesi gün kalp hastanesine sevk edilmiş burada yapılan tetkikler sonucunda kalp krizi geçirmiş olduğu belirtilmiş ve 12.07.2023 tarihinde hapishaneye geri gönderilmiş 14.07.2023 tarihinde ise tekrar hastaneye sevki yapılarak anjiyo yapılmıştır. Mahpusun hastalığı ciddi olup her geçen gün ilerlemektedir. Mahpus 45 kiloya düşmüş neredeyse tüm kasları erimiş mahpusun durumunun iyiye gitme ihtimali bulunmamaktadır. Hastalığın herhangi bir tedavisi de bulunmamaktadır. Mahpusun yaşamı ağır risk altında olup yaşama hakkı ve işkence ve kötü muamele yasağı hakkı ihlal edilmektedir”

ÖHD’Lİ AVUKATLAR CEZANIN ERTELENMESİ İÇİN SAVCILIĞA YENİDEN BAŞVURU YAPTI

ÖHD’li avukatlar Kuday’n sağlık durumunda meydana gelen son gelişmelerin ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına yeniden infazın geriye bırakılması için başvuru yaptıklarını belirterek hapishane koşulları ile uyumsuz hale gelmiş tutukluların hapishanede tutulmaya devam edilmemesi, ve Kuday’ın mevcut sağlık koşullarıyla hapishanede bulunmasının nedeniyle hayatını kaybetme riski oluşturduğuna dikkat çekti.

ÖHD’liler, Kuday’ın tedavisinin tam teşekküllü bir hastanede ailesinin yanında devam ettirilmesi, infazına ara verilmesi ve serbest bırakılması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığını, Adalet Bakanlığını ve tüm yetkilileri gerekli adımları atmaya davet etti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version