Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ÖHD’den Lice işkencesi hakkında suç duyurusu


AMED– ÖHD Amed Şubesi, Licê’de yaşanan işkenceye ilişkin yaptığı açıklamada, “İşkencenin bir an önce son bulması ve suçun faillerinin hesap vermeleri için sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği Amed Şubesi, Amed’in Licê (Lice) ilçesinin Bêşiştê (Türeli) kırsal mahallesine bağlı Metmûr (Kalkanlı) mezrasında çobanlık yapan 4 kişinin askerler tarafından işkenceye maruz kalmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada,

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Açıklamada, “İşkenceye maruz bırakılanlara yönelik fiziki saldırılarda bulunulmuştur; işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağı ihlal edilmiştir. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak, hukuk dışı alıkoyma sırasında işkence, kasten yaralama, hakaret, tehdit, kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma, görevi kötüye kullanma ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları yönünden etkin bir yargısal faaliyette bulunulması ve fail/faillerin tespit edilerek cezalandırılması talep edilmiştir” diye belirtildi.

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMESİ GEREKİYOR’

İşkencenin her koşulda mutlak olarak yasak olduğu anımsatılan açıklamada, “Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde yer alan işkence ve insanlık dışı muamele ile temel hakları ihlal edici uygulamalar karşısında, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkin soruşturma yürütülmesi gerekmektedir” vurgusu yapıldı.

‘İŞKENCE CEZASIZLIK POLİTİKASININ BİR SONUCU’

İşkencenin cezasızlık politikasının bir sonucu olduğuna dikkat çekilen açıklamada devamla şunlar kaydedildi: “Türkiye’de kolluğa verilen sınırsız yetki ve yargı sistemindeki cezasızlık politikasının bir sonucu olan İşkence ve Kötü Muamelenin bir an önce son bulması ve suçun faillerinin, bağımsız ve tarafsız bir yargı önünde hesap vermeleri için çalışmalarımız devam edecektir. Soruşturma süreçlerinde ve keyfi olarak artan işkence vakalarının son bulması ve bir politikaya dönmesini engellemek için; başta Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı olmak üzere, yetkili ve sorumlu bütün kamu otoritelerinin etkin soruşturmaların yapılabilmesi için sorumluluk alarak gerekli girişimlerde bulunmaya, cezasızlık politikalarını terk etmeye; bütün ulusal ve uluslararası kamuoyunu ve kurumları, insan hakları kurumlarını ve medyayı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

ÖHD, son olarak işkencenin karşısında olduklarını ve hukuksal sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version