Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

New York, ırkçılık karşıtı gösterilerde polis şiddeti görenlere tazminat ödeyecek

New York, ırkçılık karşıtı gösterilerde polis şiddeti görenlere tazminat ödeyecek


New York şehri, hakimin de onaylamasının ardından bugüne dek toplu gözaltılar için açılan bir davada verilmiş en fazla tazminata imza atacak.

Manhattan’da federal mahkemeye sunulan anlaşma hakimin de onaylaması halinde bir ilk olacak.

Reuters’ta yer alan habere göre, davacıların avukatları New York şehri, 2020 George Floyd gösterileri sırasında tutuklanan yüzlerce kişiye 13 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve bunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki protestoculara şimdiye kadar ödenen en büyük toplu dava anlaşması olduğunu söyledi.

Söz konusu anlaşma, Minneapolis şehrinde George Floyd isimli siyah Amerikalı’nın polis tarafından öldürülmesinin ardından New York’ta düzenlenen çok sayıdaki gösteriden 18’ine dair gözaltı ve polis şiddeti olaylarını içeriyor.

Adı geçen davacılardan biri olan Savitri Durkee yaptığı açıklamada, “2020’de protesto ettiğimiz zararlı gerçekler devam ediyor. Siyah ve kahverengi insanlar polis tarafından orantısız bir şekilde taciz ediliyor, yargılanıyor, hapse atılıyor ve öldürülüyor” ifadelerini kullandı.

BİR KİŞİ 9 BİN 950 DOLAR TAZMİNAT ALACAK

Avukatların açıklamasına göre, söz konusu olaylarda gözaltına alınan ya da polis şiddetine maruz kalan kişilere 9 bin 950’şer dolar tazminat ödenecek.

George Floyd’un polisin gözaltı işlemi sırasında boynuna bastırarak nefessiz bırakıp ölümüne neden olması üzerine ABD genelinde yüzlerce gösteri düzenlenmiş ve ülke genelindeki gösterilerde 10 bin civarında kişi gözaltına alınmıştı.

Mahkeme belgelerine göre protestoculara karşı coplar, biber gazı ve diğer kimyasal tahriş edici maddeler ve hatta bisikletler zorla kullanıldı.

Avukatlar, New York Emniyet Müdürlüğü (NYPD) görevlililerini anayasal bir hak olan gösteri ve protesto hakkına aykırı davranmak ve kanunsuz şekilde gözaltı işlemi yapmakla suçlamıştı.

Mart ayında da benzer bir davada mahkeme yine protestocuları haklı bulmuş ve Bronx’taki bir eylemde gözaltına alınan 300’den fazla kişiye yaklaşık 7 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version