Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu’nun Türkiye ziyaretinde doğalgaz anlaşması mı imzalanacak?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Türkiye ziyaretinde İsrail doğalgazının Akdeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya arzı konusunun masada olacağını belirterek, “Temennim odur ki bu gelişme, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok daha sıcak bir dönemin başlangıcı olsun” dedi.

Erdoğan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan Körfez ülkeleri turu dönüşünde uçakta gazetecilerin iç ve dış politikaya ilişkin sorularını yanıtladı.

NATO Zirvesi’nde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakan Erdoğan, İsveç tarafının verdiği sözlerin ve garantilerin takipçisi olacaklarını belirterek, “İsveç’in atacağı adımlara göre harekete geçeriz” dedi.

Körfez turunun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin en yakın zamanda görüleceğini belirten Erdoğan, “özellikle savunma sanayii, enerji, turizm, müteahhitlik gibi alanlarda kararlaştırdığımız hususları hızla hayata geçireceğiz” ifadesini kullandı.

“Düşmanı azaltmak, dostu çoğaltmak gayreti içerisindeyiz”

Litvanya’daki NATO zirvesindeki temaslarının Batı ile ilişkilerde bir “restorasyon dönemine girildiği” olarak algılandığının ve daha önceki “Düşmanlarımızı azaltacağız, dostlarımızı arttıracağız” sözlerinin anımsatılması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Tabii ki düşmanları azaltmak, dostları ise çoğaltmak bizim siyasetimizin bir yol haritası. Bunu devam ettiriyoruz. Vilnius’ta bunu çok açık net gördüm. Orada kimlerle, nasıl görüşmeler yaptığımızı sizler de müşahede ettiniz. Eğer bu olmamış olsaydı bizim bazı ülkelerle hiç görüşme yapmamız gerekirdi. Biz, bu görüşmeleri yaparken bir şeyi ispat ettik. O da neydi? Düşmanı azaltmak, dostu çoğaltmak gayreti içerisindeyiz.”

İlişkileri güçlendirmenin ve yeni dostlar kazanma süreçlerinin “restorasyon” olarak görülemeyeceğini dile getiren Erdoğan, “Türk dış politikası her zaman milli çıkarlarını, menfaatlerini esas alan bir eksendedir. Dün böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Bizim dostluğumuzu kazanan ya da kazanacak diğer ülkeler için yeni bir dönemin başlangıcı diyebiliriz” dedi.

“Beyaz Saray’daki dostları ve lobi tahrik ediyor”

Yunan adalarının silahsızlandırılması ve Yunanistan’la ilişkiler konusunda ise Erdoğan, adaların silahsızlandırılması konusunu Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile açık bir şekilde konuştuğunu kaydetti. Erdoğan, “Tabii bu iş sadece Yunanistan’dan kaynaklanmıyor, malum Beyaz Saray’daki dostları ve lobi, sürekli olarak bunları tahrik ediyor. Bu tahrik neticesinde de zaman zaman arzu edilmeyen durumlar meydana geldi. Bunu da süratle aşacağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.

“İsveç’in atacağı adımlara göre harekete geçeriz”

İsveç’in NATO üyeliği konusunda ise, İsveç tarafının verdiği sözlerin ve garantilerin takipçisi olacaklarını belirten Erdoğan, “İsveç’in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz. NATO’nun en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de birliğe canlılık ve güç katacaktır. İsveç’in, ülkemizin üzerinde hassasiyetle durduğu terör örgütleriyle mücadele ve teröristlerin iadeleri konusunda somut adım atması kendi lehine olacaktır. Verilen sözlerin, garantilerin yerine getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Netanyahu ziyaretinde doğalgaz konusu masada olacak

Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun 28 Temmuz’da Türkiye’ye yapacağı ziyarette İsrail doğalgazının Akdeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya arzı konusunun masada olacağına ve bu konuda iki ülkenin bir anlaşma yapacağına dair İsrail medyasında haberlerinin yer aldığının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Burada zaten en sağlıklı proje, Türkiye üzerinden doğalgazın Avrupa’ya ulaşmasıdır. Yoksa Akdeniz’den Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı maliyetleri itibarıyla çok fazla. Ama Türkiye’den olduğu zaman hem Türkiye olarak bunu kullanma noktasında karlı bir sürece girmiş olacağız hem de Avrupa’ya bu işin naklinde belli bir oran imkanımız olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Bey’in (Berat Albayrak) döneminde böyle bir adım atılmıştı. O adım kesintiye uğradı. Şimdi ise bu atacağımız adımla ilk defa Netanyahu ile bir temas kuruyoruz. Temennim odur ki bu gelişme, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok daha sıcak bir dönemin başlangıcı olsun.”

“Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamını sağlayacağımıza inanıyorum”

Karadeniz tahıl koridoru anlaşması ile ilgili ise Erdoğan, Rusya’nın Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu kaydetti ve Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını sağlayacaklarını inandığını dile getirdi.

Gıda krizini önlemek için anlaşmanın devamının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Sonuçları itibarıyla bu kadar hayati olan bir girişimin devam etmesi insanlığın hayrınadır. Diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacak, tüm gayretimizi bu meseleye yoğunlaştıracağız. Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin’in Ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamını sağlayacağız” diye konuştu.

“Gabar’daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı”

Türkiye’de son yapılan yüksek orandaki akaryakıt zammıyla ilgili “Gabar’da petrol keşfedildiyse niye bu zamlarla karşı karşıyayız” şeklinde kamuoyunda sorular olduğunun söylenmesi üzerine ise Erdoğan, “Gabar’daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı. Gabar petrolünün ekonomiye olumlu yansıması 2024’te başlar. Şu anda çıkarma safhasındayız. Ve inşallah bunu çıkarıp da devletin, hazinenin kasasına, kesesine girmeye başladığı andan itibaren Gabar petrolü de süratle inşallah vatandaşımıza yansıyacak” dedi.

Exit mobile version