Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Muhalif Rus gazeteciye bıçaklı saldırı: Burayı terk edin ve hiçbir şey yazmayın

Muhalif Rus gazeteciye bıçaklı saldırı: Burayı terk edin ve hiçbir şey yazmayın


– Rusya’nın tanınmış araştırmacı gazetecilerinden Elena Milaşina, Çeçenistan’da seyir hâlindeki aracının önünü kesen maskeli kişilerin saldırısına uğradı. Avukatı Alexander Nemov ile Çeçenistan’ın başkenti Grozni’ye doğru yol alırken meydana gelen saldırıda ikili ciddi şekilde yaralandı. Saldırganlar Milaşina’nın saçlarını kazıdı, birkaç parmağını kırdı ve kafasını yeşil boyayla kapladı. Hastaneye kaldırılan ve aynı zamanda insan hakları savunucusu da olan ödüllü gazeteci ve avukatı, bir polise saldırmakla suçlanan Çeçen kadın Zarema Musayeva’nın mahkeme tarafından cezalandırılmasını haberleştirmek üzere Çeçenistan’da bulunuyordu.

‘BURAYI TERK EDİN VE HİÇBİR ŞEY YAZMAYIN’

İnsan hakları grubu Memorial’ın olaya ilişkin yaptığı açıklamada, ikilinin “Yüzleri de dahil olmak üzere acımasızca tekmelendiği, ölümle tehdit edildiği, kafalarına silah dayandığı ve ekipmanlarının alınıp parçalandığı” aktarıldı. Grup, Milaşina ve Nemov’un saldırganlar tarafından ‘Uyarıldınız. Burayı terk edin ve hiçbir şey yazmayın’ diye tehdit edildiğini de ekledi. İşkence karşıtı bir başka insan hakları grubu, gazetecinin bacağından bıçaklandığını da duyurdu.

MUHALİF NOVAYA GAZETA’NIN ESKİ ÇALIŞANIYDI

Milaşina Rusya’da yayın yapan muhalif gazete Novaya Gazeta’nın eski bir çalışanıydı. Nobel Barış ödüllü Dmitry Muratov tarafından yönetilen gazetenin medya lisansının iptal edilmişti. Novaya Gazeta’nın 2000 yılından bu yana, aralarında araştırmacı muhabir Anna Politkovskaya’nın da bulunduğu altı gazeteci ve yazarı öldürülmüştü.

DAHA ÖNCE DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Rusya’nın Çeçenistan’daki politikalarını ve hak ihlallerini sert şekilde eleştiren Politkovskaya’nın 2006’daki ölümünün ardından Milaşina çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmıştı. Milaşina, ekim 2009’da İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ‘Alison Des Forges Olağanüstü Aktivizm Ödülü’ne layık görülmüştü. Ünlü gazeteci 5 Nisan 2012’de Moskova’da benzer bir saldırıya uğramıştı. Ödüllü gazeteci o tarihte olayı “Arkadaşımla birlikte eve dönüyorduk. İki kişi bize saldırdı. Yüzümüze ve başımıza vurdular, vücudumda çürükler oluştu. Polisi aradık, üç kadın bize yardım etti ve öyle kurtulduk. Aksi takdirde bizi öldürebilirlerdi” diye anlatmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version