Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı

Merkez Bankası, 'Açık Bankacılık' hizmetini kullanıma açtı


Merkez Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini açıkladı. Ekonomistlerin ve uluslararası piyasanın 500 baz puanlık faiz artırımı tahminine karşın, faiz 250 baz puan (2,5 puan) yükseltildi. Böylece, TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyonun yüzde 38 olduğu bir ortamda, politika faizi yüzde 17,5’te kaldı.

Kararın açıklandığı metinde “Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” cümlesi dikkat çekti.

KARARIN ÖZETİ: UMUT DIŞARIDAN GELECEK SERMAYEDE

Faiz kararını yorumlayan uzmanlar, Merkez Bankası’nın ‘vergi zamları enflasyonu artırıcı etki yapsa da öte yandan bulduğumuz dış finansmanlar enflasyonu dizginleyecek’ mesajını verdiği değerlendirmesinde bulundu. Ekonomistler, dış finansman ve yatırım anlaşmalarının da olduğundan çok daha fazla abartılarak, kamuoyuna sunulduğuna dikkat çektiler.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, faizin 500 baz puan artırılacağı öngörüsünde bulunmuştu.
Reuters’ın 23 ekonomistle yaptığı anketin yanısıra, Societe Generale ve Commerzbank analistleri 500 baz puan faiz artırımı bekliyordu.

‘PARASAL SIKILAŞTIRMANIN DEVAMINA KARAR VERİLDİ’

Para Politikası Kurulu tarafından, faiz artırımına ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

KADEMELİ POLİTİKA VURGUSU

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version