Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor: Beklenti 500 baz puan

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı teşvik için yeni düzenleme


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi yaptığı konuşmalardaki ‘kendi döneminde faizin kesinlikle artırılmayacağı’ vaadini bir kenara bırakmasıyla yeniden faiz artışı dönemine girildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün saat 14.00’te seçim sonrası ikinci faiz kararını açıklayacak. Piyasada, 300 ila 500 baz puan aralığında bir faiz artışı bekleniyor.

EKONOMİSTLERİN TAHMİNLERİ

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Merkez Bankası’nın faizi 500 baz puan artırarak, yüzde 20’ye çıkartacağı öngörüsünde bulundu.

Reuters’ın 23 ekonomistle yaptığı ankete göre de, faizin yüzde 20’ye çıkarılması bekleniyor. En düşük beklenti 2 puan en yüksek beklenti ise 6,5 puan artış olacağı yönünde.

Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal, Merkez’in 500 baz puanlık artırımla politika faizini yüzde 20’ye çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose de politika faizinin 500 baz puan artırılacağı öngörüsünde bulundu.

Merkez Bankası, haziran toplantısında faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çekmişti.

Buna rağmen, yeni ekonomi yönetimi döneminde döviz kurları hızlı bir yükseliş sürecine girdi. Seçimin yapıldığı 14 Mayıs’ta ortalama 19.50 lira olan dolar bugün 26.93 liradan işlem görüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version