Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Memur maaşı zammında ‘kök ücret’ oyunu: Emekli maaşı, ikramiye ve kıdem tazminatını etkileyecek

Memur maaşı zammında 'kök ücret' oyunu: Emekli maaşı, ikramiye ve kıdem tazminatını etkileyecek


Sinan SAYGILI


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün enflasyon rakamını açıklamasıyla birlikte, memur maaşlarına yapılacak zam oranı da belli oldu. TÜİK’in açıkladığı tartışmalı resmi veriye göre, ocak-haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 oldu.

Enflasyonun açıklanmasının ardından AKP tarafından, memur maaş zammı ve motorlu taşıtlar vergisinin iki katına çıkarılmasını öngören torba yasa teklifi dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Torba yasaya teklifine göre, memurların maaşına yüzde 17,55 zam yapılacak, bunun üzerine ise 8 bin 77 lira ‘ilave ödeme’ yapılacak. Böylelikle en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkartılırken, ortalama memur maaşı ise 25 bin lira oldu.

Ancak, 8 bin 77 liralık seyyanen artışın teklifte ‘ilave ödeme’ olarak yer alması, memurlar ve emekli olmak isteyen memurlar için önemli hak kayıplarının da kapısını açtı. Memur maaşı zammındaki ‘kök ücret’ zammı oyunu, şöyle bir tablo ortaya çıkardı.

OCAK AYINDA MAAŞ KAYBI OLACAK

1- Memurlar ocak ayı zammında ücret kaybına uğrayacak. Bu durumu örnekleyecek olursak, bugün 16 bin lira alan kıdemli öğretmenin kök maaşı yüzde 17,55’lik zamla 18 bin 800 liraya yükselecek. 8 bin 77 liralık ilave zamla öğretmenin maaşı 26 bin 800 lira civarına çıkacak. Ancak ocak ayındaki yüzdelik zam, 26 bin 800 lira üzerinden değil, kök maaş olan 18 bin 800 lira üzerinden yapılacak.

EMEKLİ İKRAMİYESİ DAHA DÜŞÜK KALACAK

2- 8 bin 77 liralık ilave zam, memurların emekliliğine de yansımayacak. Bunun anlamı ise şu; Emekli olacak memurların ikramiyeleri, ilave zam hariç olacağı için daha düşük olacak. Aynı şekilde emekli maaşları da ilave ücretli maaş değil, kök maaş üzerinden hesaplanacak. Yukarıdaki örneği baz alırsak, emeklilik maaşı 26 bin küsür lira değil, 18 bin lira olan kök maaş üzerinden belirlenecek.

İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI KAYBI OLACAK

3-Memur maaş zammı teklifi, işçilerin de hak kaybına yol açacak. Çünkü, işçilerin kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zammına göre belirleniyor. Kök memur maaşına sadece yüzde 17,55 zam yapıldığı için, kıdem tazminatı tavanı da bu oranda artırılacak. Bu durumda, kıdem tazminatı üst sınırı 19 bin 982 liradan 23 bin 489 TL’ye yükseldi.

Oysa, 22 bin liraya çekilen en düşük memur maaşı artışı oransal olarak yüzde 86 olurken, memur zammı da yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişecek. Özetleyecek olursak, memurun ikramiyesi, işçinin kıdem tazminatı ve emekliye ayrılacak memurların maaşı yüzde 17,55’lik zam üzerinden şekillenecek.

TORBA YASADA EMEKLİLER YOK

Öte yandan maaş zammına ilişkin TBMM’ye sunulan torba yasa teklifinde BAĞKUR, işçi ve memur emeklileri yer almadı. Yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda memur emeklileri dahi seyyanen zamdan yararlanamayacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version