Seçim sonrası kurda yaşanan artış ve bunun yanında vergilerde ve maaşlarda yapılan ‘güncellemelerin’ ardından dikkatler TCMB’nın enflasyon raporuna çevrildi. TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunun sunumu için ilk kez kameraların karşısına geçti. Enflasyonun kısa vadede geçici yükseliş göstereceğini, 2024’te düşüşü sağlayacak zemini oluşturduklarını anlatan Erkan, yıl sonu için enflasyon tahminlerini güncelledi.
Buna göre bir önceki toplantıda bu yıl sonu için yüzde 22 olarak açıklanan enflasyon oranı yüzde 58’e yükselmiş oldu. 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 yılı için ise yüzde 15 olarak belirlendi. Erkan’ın sunumunda öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
- Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 58, 2024 yıl sonunda yüzde 33, 2025 yıl sonunda yüzde 15,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
- TCMB’de temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğiz.
- Öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş sürecindeyiz. Dezenflasyon zeminini dikkatle oluşturuyoruz. Enflasyon kısa vadede bir yükseliş gösterebilir.
- Enflasyonda ana eğilim iyileşmesini 2024 yılı ikinci çeyreğinde hissedeceğiz. Sıkılaştırma etkisinin bir kısmı 2023 sonunda hissedilecektir.
- Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır.
- Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacaktır. 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır.
- Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir.
- Enflasyondaki gerilemede döviz kurundaki istikrar ve gerileyen küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir.
- Göstergeler tüketimde ivmelenmeye işaret etmiştir. Toplam arz ise daha ılımlı seyretmektedir.
- Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyretmektedir. Talebin arzdan daha hızlı gelişmesi enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır. Çıktı açığının kapanması dezenflasyonun önemli bir süreci olacak.
- Seçici kredi adımlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz.
- Yılın ikinci yarısında cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşmeyi öngörmekteyiz.
- Parasal sıkılaştırma süreci döviz kurundaki istikrarı destekleyecektir. Dezenflasyon enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla hızlanacaktır.
- Fiyat istikrarı makro istikrarın olmazsa olmazıdır. Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır.
- Hizmet enflasyonu mal enflasyonuna göre katılık arz etmektedir. Yayılım endeksi hizmet endeksi için tarihsel ortalamayı aşmaktadır.
- Enflasyon beklentileri de katılık göstermekte ve bir süredir yükselmektedir.
SORU CEVAP KISMI
Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız. Geçiş sürecinde dış finansmanın iyileşmesinin devamını bekliyoruz.
Orta vadede enflasyonda yüzde 5 hedefini değiştirmiyoruz.
Biz bir kur seviyesi hedeflemiyoruz, ancak kurdaki aşırılıklar görüldüğünde de müdahale, aşırılıklığı ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası’nın görev tanımındadır. Şeffaflık adına Hazine protokolü kullanmıyoruz, doğrudan satışları bankalara yapıyoruz.
Daha yüksek banknot üzerinde şu anda çalışmıyoruz. Yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceğiz. Enflasyonda zirveyi ikinci çeyrekte bekliyoruz, seviye yüzde 60 civarında.
(Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili bir soruya) TCMB tamamıyle bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı şeffaf ve öngörülebilir şekilde atılacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten para politikasındaki değişim de söz konusu. Attığımız adımlardan da bu bellidir.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***