Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MB Başkanı Gaye Erkan: Kısa vadede enflasyon yükselecek, yıl sonu tahmini yüzde 58

MB Başkanı Gaye Erkan: Kısa vadede enflasyon yükselecek, yıl sonu tahmini yüzde 58


Seçim sonrası kurda yaşanan artış ve bunun yanında vergilerde ve maaşlarda yapılan ‘güncellemelerin’ ardından dikkatler TCMB’nın enflasyon raporuna çevrildi. TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunun sunumu için ilk kez kameraların karşısına geçti. Enflasyonun kısa vadede geçici yükseliş göstereceğini, 2024’te düşüşü sağlayacak zemini oluşturduklarını anlatan Erkan, yıl sonu için enflasyon tahminlerini güncelledi.

Buna göre bir önceki toplantıda bu yıl sonu için yüzde 22 olarak açıklanan enflasyon oranı yüzde 58’e yükselmiş oldu. 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 yılı için ise yüzde 15 olarak belirlendi. Erkan’ın sunumunda öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

SORU CEVAP KISMI

Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız. Geçiş sürecinde dış finansmanın iyileşmesinin devamını bekliyoruz.

Orta vadede enflasyonda yüzde 5 hedefini değiştirmiyoruz.

Biz bir kur seviyesi hedeflemiyoruz, ancak kurdaki aşırılıklar görüldüğünde de müdahale, aşırılıklığı ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası’nın görev tanımındadır. Şeffaflık adına Hazine protokolü kullanmıyoruz, doğrudan satışları bankalara yapıyoruz.

Daha yüksek banknot üzerinde şu anda çalışmıyoruz. Yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceğiz. Enflasyonda zirveyi ikinci çeyrekte bekliyoruz, seviye yüzde 60 civarında.

(Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili bir soruya) TCMB tamamıyle bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı şeffaf ve öngörülebilir şekilde atılacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten para politikasındaki değişim de söz konusu. Attığımız adımlardan da bu bellidir.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version