Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Lozan’ın yıldönümünde ‘Sınırlar’ sergisi: ‘Herkes eşit derecede mutsuz olduğu için varlığını sürdürüyor’

Lozan'ın yıldönümünde 'Sınırlar' sergisi: 'Herkes eşit derecede mutsuz olduğu için varlığını sürdürüyor'


– Modern Türkiye’nin ‘kuruluş belgesi’ diye nitelenen Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü nedeniyle İsviçre’nin Lozan kentinde ‘Sınırlar’ başlıklı bir sergi açıldı. İngiliz haber ajansı Reuters’ın ‘Modern Türkiye’yi yaratan anlaşma, imzalanmasından 100 yıl sonra bile bazılarına acı vermeye devam ediyor’ başlığıyla haberleştirdiği sergide anlaşmanın imzalanmasıyla hayatları kökünden değişen Kürt, Ermeni ve Rumların tanıklıklarına yer veriliyor.

Görüşmeler sırasında Türk heyetinden delegeler

‘ANLAŞMA KÜRT HALKINI YOK SAYIYOR’

Anlaşmanın yıldönümü nedeniyle kentte yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendiği aktarılan haberde, bir Kürt köyünde doğan ve şu an Lozan’da yaşayan Sevgi Koyuncu’nun “Kürt halkının anlaşma tarafından yok sayıldığına” ilişkin sözlerine yer verildi.

‘HERKES EŞİT DERECEDE MUTSUZ OLDUĞU İÇİN VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR’

Anlaşmanın mirasını inceleyen bir projede çalışan tarihçi Jonathan Conlin, “Lozan, o dönemde kalıcı barış için bir şans olarak görülüyordu” dedi. “1,5 milyondan fazla Rum ve Türk’ün mübadelesi gibi bazı sonuçlarının şimdi ‘korkunç bir hata’ olarak görüldüğünü” ekleyen Conlin, “Bence (antlaşma) herkes eşit derecede mutsuz olduğu için varlığını sürdürdü” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl yaptığı bir açıklamada anlaşmanın yıldönümünü nedeniyle yaptığı açıklamada “Türkiye’nin anlaşmanın uygulanmasını titizlikle takip ettiğini” söylemişti.

‘ERMENİLERE YAPILANLARIN İNKÂRININ KÖKENİNDE LOZAN VAR’

Büyükanne ve büyükbabası 1915’teki Ermeni Soykırımı’ndan kaçan Manuschak Karnusian içinse durum farklı. Reuters’a konuşan Karnusian, “Bu anlaşma ikinci bir soykırım anlamına geliyor” dedi.

Ermeni büyükanne ve büyükbabası 20. yüzyılın başlarında misyonerler ve Fransız savaş gemilerinin yardımıyla bugünkü Türkiye’den kaçan İsviçreli Manuschak Karnusian için bu anlaşma “ikinci bir soykırım anlamına geliyor” dedi. Ermenilere yapılanların inkârının kökeninde Lozan Anlaşması’nın yattığını dile getiren Karnusian, “Anlaşmayı unutamazsınız, ne anlama geldiğini göstermelisiniz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version