Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuzey ve Doğu Suriye’de Rojava Devrimi kutlamaları


HABER MERKEZİ –  Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Rojava Devrimi kutlamalarına katılanlar, devrim hedeflerinin gerçekleşmesi için mücadeleyi büyütme sözünü verdi. 

 

Kuzey ve Doğu Suriye’nin 6 merkezinde 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıl dönümü kutlamaları düzenlendi. Devrimin 11’inci yıldönümünü kutlamak için  Kuzey ve Doğu Suriye’nin Halep, Şam, Kobanê, Reqa, Qamişlo, Girkê Legê, Dirêk, Dirbêsiyê ve Şedadê kentlerinde binlerce kişi bir araya geldi. 

 

Kutlamalarda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 7 sivil ve özerk yönetimi temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, aşiretlerin kanaat önderleri ve şeyhleri, sivil ve askeri kurumların üyeleri, Sivil Toplum Kurumları temsilcileri, kadın ve gençlik örgütleri hazır bulundu. Bölgedeki Kürt, Arap, Süryani, Çerkez, Ermeni kökenli binlerce kişinin kutlamalar için ulusal ve geleneksel elbiseleriyle kutlama alanlarına geldi. 

 

QAMİŞLO

 

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eş Başkanı Hikmek El Hebîb, Qamişlo kentinde konuştu. Hebîb, “Devrim, mevcut durumu değiştirebileceğini ve demokrasiyi kalıcı kılabileceğini adımlarıyla kanıtladı. Bu devrimin zulme karşı toplumsal bir devrim olduğunu da kanıtladı” dedi. 19 Temmuz Devrimi’nin Ortadoğu ve dünya halklarının devrimi olduğunu belirten Hebîb şöyle devam etti: “Demokratik bir düşünceye sahip olan bu devrim, baskıcı zihniyetlere karşı savaşmış, halkların kardeşliğine dayalı fikir ve anlayışları yaymıştır. Bugün geldiğimiz aşama bölgedeki Kürtler, Araplar ve Süryani bileşenler sayesinde oldu.”

 

Kadın Hareketleri adına Kadın Ofisi Sözcüsü Henîfe Mihemed, konuştu. Devrimde gösterilen fedakarlıkları öven Henîfe, “Bölgedeki binlerce genç kız ve erkeğin fedakarlığı, bölge halkının ruhu, direnişi ve birliğiyle kazanacağız” dedi. Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının bugün her zamankinden daha güçlü olduğuna dikkati çeken Henîfe, “Devrimin düşmanları, Şehit Yûsra ve Rîhan şaşında özgür kadının iradesini hedef alıyor. Ancak mücadele eden binlerce kadın Rîhan ve Yûsraların yolunu tamamlıyor. Kürt kadını tüm dünya için örnek olmuş” diye konuştu.

 

GIRKÊ LEGÊ

 

Qamişlo’ya bağlı Girkê Legê ilçesinde yapılan kutlamada Kongra Star adına Girkê Legê İlçe Meclisi Üyesi Nesrîn Mihemed konuştu. Kadınların devrim yıllarında elde ettikleri kazanımları ve öncü rol oynadıklarını belirten Nesrîn, “Bu devrimin amaçlarına ulaşabilmek için Kürt, Arap ve Hristiyan kadınlar hayatın her alanında rol oynamış, kazanımlarını korumak için mücadele etmiş ve savaşmıştır” dedi.

 

Daha sonra Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Vîvîan Beho Osê bileşenlerin birliğine dikkat çekerek, bölge bileşenlerinin insanlık dışı saldırılara halkların kardeşliği temelinde demokratik ulus felsefesi esası üzerinde karşı durduğunu belirtti. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girkê Legê İlçe Eş Başkanı Sirûr El Şetî ise konuşmasında devrim kazanımlarının korunmasına dikkat çekerek, “Saldırıları yoluyla tecridi ağırlaştırmaya, Önder Abdullah Öcalan’ı tehdit etmeye, devrimimizi yok etmeye çalışan güçlere karşı saflarımızı birleştirelim” çağrısında bulundu.

 

DÊRİK

 

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim İçişleri Komitesi Eş Başkanı Kenan Berekat, Qamişlo Kantonu’na bağlı Dêrik İlçesindeki kutlamada konuştu.  Berekat, Kürdistan halkına yönelik katliam ve soykırım girişimlerine dikkati çekerek Abdullah Öcalan’ın felsefesini temel alan 19 Temmuz Devrimi’nin halkları soykırımdan koruduğuna vurgu yaptı.  Qamişlo kantonu Kongra Star Koordinasyon üyesi Hêvî Silêman da, “Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesine dayanarak verdikleri mücadele ve özgür düşünceyle toplumun önderi haline geldi” ifadelerini kullandı.

 

REQA

 

Reqa kutlamasında konuşan Reqa Sivil Meclisi Eş Başkanı Xalid Berket, tüm engel ve ihanetlere karşı halkın direnişine ve Suriye krizinin çözümüne dikkat çekti. Zenûbiya Kadın Topluluğu Yöneticisi Sewsen El Xelef ise şunları söyledi: “19 Temmuz Devrimi’nin diğer devrimlerden farkı, 19 Temmuz Devrimi hareketinin Ortadoğu’daki diğer devrimlerden farklı olmasıdır. 19 Temmuz Devrimi bir demokrasi ve özgürlük devrimi, kadın hakları ve kadının doğal rolü devrimidir. Reqa Askeri Meclisi komutanlarından Karwan Girê Spî, QSD’nin bölgenin korunmasındaki rolüne dikkat çekerek,  QSD içindeki genç kızlar ve erkekler tüm bileşenleriyle birçok kazanım ve zafer elde etti.”

 

KOBANÊ

 

Kobanê’deki kutlamada da konuşmalar yapıldı. Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Mizgin Xelil, “11 yıldır bölge halkı verdiği sözde durarak esareti kırdı ve bugün birlikte özgür ve güven içinde yaşıyor. Devrim, tüm özgürlük arayanlar için bir yol haline geldi” dedi. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına Özerk Yönetim Genel Meclisi Eş Başkanı Ferid Etê, “Bu günde bölge halkının tarihi kökleri yenilendi. Özgürlük isteyen halk sözünü söylemiş ve korku duvarlarını yıkmıştır. 19 Temmuz devrimi tüm devrimlere örnek olmuştur” ifadelerini kullandı.

Girê Spî Kanton Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hezai El Mihemed, Kobanê şehrinin demokrasi projesine yönelik komplolara karşı güçlü bir kaya olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Her devrimin bir hedefi vardır. 19 Temmuz devrimi de savaşçıların cesareti sayesinde hedefine ulaştı.” Kongra Star Koordinasyon Üyesi Zozan Berkel, “Bu gün bizim asırlık hayalimizdi. Şehitlerimizin fedakarlıkları ve kadınların mücadelesi sayesinde bu hayalimiz gerçek oldu” dedi.

 

ŞAM

 

Aynı kapsamda PYD Şam Meclisi, Zorava Mahallesi’nde bir kutlama düzenledi. Kutlamada yapılan açıklamayı PYD Meclis Üyesi Idrîs Mihemed okudu. PYD’nin devrimdeki rolüne dikkati çeken Mihemed, devrimin 3’üncü çizgiyi seçtiğini belirtti. Kürt partilerine ortak tavır ve çatışmaların aşılması çağrısında da bulunan Mihemed, Suriye’deki çatışmanın iç diyalog yoluyla çözülebileceğini söyledi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version