Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kosova’nın eski istihbarat şefine, ‘Gülenciler’ davasında hapis cezası

Kosova'nın eski istihbarat şefine, 'Gülenciler' davasında hapis cezası


– Kosova’nın eski istihbarat şefi, Gülen yapılanmasına mensup olduğu suçlamasıyla Türkiye tarafından aranan altı kişiyi gizlice sınır dışı ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, bugün Priştine’de görülen davada, Gashi, resmi görev ve yetkiyi kötüye kullanmak suçundan hüküm giyerek 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezasını tamamlamasının ardından 4 yıl boyunca da kamu hizmetinde bulunamayacak.

MAHKEME KARARINI BEKLEMEDEN SINIR DIŞI ETMİŞTİ

Türkiye’ye gönderilen söz konusu altı kişi, ulusal güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle 2018 yılı Mart ayında Kosova polisince gözaltına alınmış ve Kosova’daki oturma izinleri iptal edilmişti. Ancak eski istihbarat şefi Gashi, haklarındaki mahkeme kararını beklemeden altı kişiyi sınır dışı etmek ve yasalar gereği Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Başsavcıyı önceden haberdar etmesi gerekirken sınır dışı işlemini gizlice gerçekleştirmekle suçlanıyordu.

2018’DE GÖREVDEN ALINDI

Dönemin Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, sınır dışı işlemlerinden haberdar edilmediği ve karar alma mekanizmalarındaki hiyerarşinin ihlal edildiği gerekçesiyle, İçişleri Bakanı ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı’nı 2018’de görevden almıştı.

ERDOĞAN, KOSOVA BAŞBAKANI’NI SUÇLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı ve İstihbarat Teşkilatı Gashi’yi görevden alan Kosova Başbakanı Haradinay’ı “Türkiye’ye darbe yapanları korumak”la suçlamış, ve şunları söylemişti:

“Milli İstihbarat Teşkilatımız, Kosova’da yaptığı operasyonla bunların Balkanlardaki en üst düzey yöneticilerini paketledi. Ama üzüntüm var. Kosova’nın Başbakanı tuttu, istihbaratın başındaki kişiyle içişleri bakanını görevden aldı. Şimdi soruyorum, ey Kosova’nın Başbakanı, kimin talimatıyla sen böyle bir adım attın?”

SINIR DIŞI EDİLEN ALTI KİŞİ CEZAEVİNDE

Kosova İstihbarat Teşkilatı’nın eski başkanı Driton Gashi, Gülen yapılanmasına bağlı okullarda görev yapan beş öğretmen ile bir doktoru yasalara aykırı şekilde Türkiye’ye deport etmiş, Cihan Özkan, Kahraman Demirez, Hasan Hüseyin Günakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya ve Yusuf Karabina isimli altı kişi, Türkiye’ye vardıklarında “silahlı terör örgütü yöneticiliği” ve “uluslararası casusluk” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

SINIR DIŞI SÜRECİNDE 31 İHLAL TESPİT EDİLMİŞTİ

Kosova’da altı Türkiye vatandaşının ‘FETÖ’ üyeliği şüphesiyle sınır dışı edilmesini araştıran komisyon, bu süreçte 31 ihlal tespit etmişti.

Kosova’da 2018 yılının Mart ayında gerçekleşen sınır dışı olayı ile ilgili konuşan komisyon Başkanı Xhalal Sfeqla, en büyük ihlallerin Kosova İstihbarat Ajansı ve Kosova Polisi tarafından yapıldığını söylemiş, altı vatandaşın oturma izninin iptalinden, sınır dışı edilmelerine kadar ardı ardına ihlaller yapıldığının tespit edildiğini eklemişti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version