Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kırıkkale Cezaevi’ndeki hak ihlalleri Bakan Tunç’a soruldu

Kırıkkale Cezaevi’ndeki hak ihlalleri Bakan Tunç'a soruldu


ANKARA– Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde yaşanan hukuksuzluklara karşı açlık grevine giren tutukluların durumunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Türkiye cezaevlerinde yaşanan kötü muamelelere dair, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Uysal önergenin gerekçesinde, “Türkiye’nin birçok cezaevinden kötü muamele, işkence, tecrit, taciz, keyfi infaz yakmalar ve cezaevi koşullarının yetersizliği gibi konular hakkında birçok şikâyet gelmektedir” diye belirtti.

Önergenin gerekçesinde hukuksuz uygulamaların yaşandığı cezaevlerin başında Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nin geldiğini ifade eden Uysal, söz konusu cezaevinde hastane gidiş gelişlerinde ağız içi aramanın dayatıldığı, hasta tutuklulara verilen reçetelerde ‘tavsiye edilir’ yazıldığından, kullanımı zorunlu ilaç kategorisinde olmadığı gerekçesi ile ilaçların temin edilmediği, sebep gösterilmeden baskınla aramaların  yapıldığı, odaların sıkça değiştirildiği, spor, havalandırma vb. haklarının kullandırılmadığı, sosyal tecrit ile psikolojik baskı uygulamalarının yoğunlaştığı ve tutukluların sağlık ile iletişim haklarından yoksun bırakıldığını belirtti. Gerekçede ayrıca cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı açlık grevine giren tutukluların durumuna da dikkat çekildi.

 Uysal, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

“*Neredeyse ülkenin tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini önlemek amacıyla herhangi bir çalışma, plan veya programınız var mı?

*Kırıkkale Hacılar Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri iddiaları doğru mudur?

*Kırıkkale Hacılar F Tipi Cezaevine ilişkin iddialar üzerine başlatılan bir idari soruşturma mevcut mudur?

*Mahpuslara yönelik kötü muamele, hak gaspı ve sosyal tecrit nedeniyle söz konusu cezaevinde açlık grevi eylemi başlatan mahpus bulunmakta mıdır?

*Kaç mahpus bu nedenlerle açlık grevine girmiştir?

*Açlık grevine giren mahpusların vitamin ve su taleplerinin karşılanmadığı iddiası doğru mudur?

*Bakanlık olarak açlık grevin sonlandırılması yönünde herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Grevin sonlandırılması için herhangi bir girişimde bulunmadıysanız nedeni nedir?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version