Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kenya’da akaryakıt ve vergi zamlarına karşı eylemler sürüyor: İki ölü, çok sayıda yaralı

Kenya'da akaryakıt ve vergi zamlarına karşı eylemler sürüyor: İki ölü, çok sayıda yaralı

– Kenya’da hükümetin dış borç ödemelerini gerekçe göstererek akaryakıt ve konut vergilerini artırması üzerine başlayan eylemler sürüyor. Polisin hayat pahalılığı ve vergi artışlarını protesto eden göstericilere ateş açması sonucu en az iki kişi öldü. Gösterilerde bazılarının durumu ağır olmak üzere çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde aralarında dokuz üst düzey muhalif ismin de bulunduğu en az 300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Muhalefetin çağrısıyla bu ay üçüncüsü düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

GAZETELER ORTAK BAŞYAZI YAYIMLADI: ÜLKEMİZİ KURTARALIM

Muhalefet lideri Raila Odinga Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Halkın sesi duyulmalıdır. Barışçıl protestomuz devam ediyor” ifadelerini kullandı. Ülkede yayımlanan ‘The Nation’ gazetesi Odinga’nın destekçilerine başkent Nairobi’de sokağa çıkma çağrısı yaptığını yazdı. Ayrıca, Kenya gazeteleri bugün “Ülkemizi kurtaralım” başlıklı ortak bir başyazı yayınladı. Başyazının bir bölümünde “Özellikle Devlet Başkanı William Ruto ve muhalefet lideri Raila Odinga, kendi ellerine daha fazla kan bulaştırmak isteyip istemedikleri konusunda düşünmeyi kendilerine ve Kenya halkına borçludurlar” dendi.

AKARYAKITTAN ALINAN VERGİ İKİ KATINA ÇIKARILMIŞTI

Bu ayın başlarında hayat pahalılığını protesto etmek için düzenlenen iki protesto gösterisinde polisin kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermilerle ateş açması sonucu en az 15 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi tutuklanmıştı. 1 Temmuz’da yasalaşan maliye tasarısında hükümet, akaryakıt ürünlerine uygulanan katma değer vergisini iki katına çıkararak yüzde 8’den yüzde 16’ya yükseltmiş ve çalışanların temel ücretlerine yüzde 1,5 oranında konut vergisi getirmişti. Hükümet, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği vergilerin bir yandan istihdam yaratırken diğer yandan da daha az varlıklı kesimler için konut inşa etmek üzere bir fona aktarılacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version