Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kemal Kılıçdaroğlu, destek için Akbelen’e gitti; polis protestoculara müdahale etti


Akbelen protestolarında 14 aktivist gözaltına alınırken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu protestocularla dayanışma göstermek amacıyla bölgeyi ziyaret etti.

Ege’nin öte yakasında ağaçlık alanlar orman yangınlarıyla küle dönerken, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda kömür madeni için ağaçların kesilmesini önlemek isteyen köylüler beş gündür eylem yapıyor. 

Aktivistler, “direnişi sonlandırmaları halinde Akbelen Ormanı’nın 31 Temmuz’a kadar tamamen yok olacağını” belirtiyor.

88 yaşındaki İkizköylü Zehra Yıldırım “Tarlalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu topraklar bizim. Kimseye vermeyeceğiz” diye konuştu. 

Zeytin üreticisi bir aileden gelen Yıldırım “Çam ağaçlarımızı kestiler. Suyumuz ağaçların altından akıyor, bizi onlar besliyor. Bunlar kesilirse susuz kalacağız. Ormanlar bizi besliyor. Onların kesilmesine izin vermeyeceğiz.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Ancak Muğla’nın İkizköy beldesi yakınlarındaki ormanlık alanın kömür madeni lehine genişletilmesine karşı direnen protestocuların ormana girişini engellemek için bölgede hala zırhlı araçlar ve güvenlik güçleri ile konuşlandırılmış durumda.

Cep telefonlarının sağlıklı çalışmadığı ve internet bağlantısının zaman zaman kesildiği bildiriliyor.

Ağaç kesiminin durdurulması amacıyla açılan davaya rağmen, orman temizleme işçilerinin 24 Temmuz’da alana getirilmesinin ardından protestocular ile polis arasında arbede yaşanıyor. 

Yerel çevre komitesi sözcüsü Esra Işık “Bazı aktivistler hastaneye kaldırıldı. Büyükannem polisle çatışma sırasında bayıldı. Direnmeye devam edeceğiz.” dye konuştu.

Fosil Yakıtın Ötesinde kampanyasının yöneticisi Duygu Kutluay, Akbelen Ormanı’nın bir bölümünü maden sahasına katmak için başlatılan ağaç kesiminin önüne geçmek isteyen protestocuların çevik kuvvetin cop ve göz yaşartıcı gazlı müdahalesiyle karşılaştığını belirtti.

Kutluay “Akdeniz bölgesinde on binlerce insan iklim krizinin neden olduğu yangınlardan kaçarken, bir şirketin kömür madenini genişletmek için en önemli karbon temizleyicilerinden biri olan bir ormanı yok etmesine izin verilmesi anlaşılır gibi değil” dedi.

Avukat Arman Atılgan, bu haftaki protestolar sırasında “polis memurlarına direnmekle” suçlanan 14 aktivistin gözaltına alındığını bildirdi.

Kılıçdaroğlu: Davanın takipçisiyim

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki bir heyet, protestocularla dayanışma göstermek üzere bölgeyi ziyaret etti. 

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “cep telefonu ve internet kesintileri nedeniyle canlı yayın ve telefonla aktarmakta zorlandığını” belirttiği ziyaret kapsamında köylülerin anlattıklarını dinledi.

CHP lideri, “Kemal kardeşiniz sizin yanınızda, hiç endişe etmeyin. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.” diye konuştu. 

Davanın takipçisi olacağını belirten Kılıçdaroğlu barikatlarla kapatılan ormanlık alana girerek incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu’nun takip ederek alana girmek isteyen köylüler ve çevrecilerin girişine ise jandarma ve polisin engel olduğu bildirildi.

“Akbelen’de madencilik başlamazsa 2024’te elektrik üretimi sona erer”

Limak Grubu ve IC İçtaş tarafından 2014 yılında satın alınan YK (Yeniköy, Kemerköy) Enerji, son iki santralin çalışmaya devam edebilmesi için Akbelen Ormanı’nın altındaki linyit rezervlerinin çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Santraller yerel kömür rezervlerinin kimyasal özellikleriyle çalışacak şekilde inşa edildiğinden, sadece bu kömürün işe yarayacağını belirtiyor.

YK Enerji sözcüsü, Eylül 2023’e kadar Akbelen sahasında madencilik faaliyetleri yeniden başlamazsa, elektrik üretimi 2024’te sona ereceğini belirtti. Sözcü, bu santrallerin ülkenin elektrik talebinin ortalama yüzde 2,5’ini ve turizmin önemli bölgesi Ege Denizi kıyılarında kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 62’sini ürettiği için Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Orman Bakanlığı 2020 yılında YK Enerji’ye Akbelen bölgesindeki 780 dönümlük ormanlık alanda açık ocak madenini genişletme izni verdi.

Ancak çevre tahribatından kaygılanan yerel halk, karara karşı çıkmak için dava açmıştı.

Dava süreci ne durumda?

Muğla 1. İdare Mahkemesi Ağustos 2021’de dava sonuçlanıncaya kadar ağaç kesiminin yapılamayacağına karar vermişti. 

Fosil Yakıtın Ötesinde kampanyası, Temmuz 2021’de YK Enerji adına çalışan orman temizleme işçilerinin bölgeye girdiğini ve 30 ağacı kestiğini söylüyor. Bu durum yerel halkın 7/24 nöbet tutmasına neden oldu.

Kasım 2022’de mahkemenin atadığı uzmanların hazırladığı bir rapor, ormanın madencilik için uygun olduğunu ortaya koydu ve böylece ağaç kesimine getirilen geçici durdurma kaldırıldı.

Kararın ardından hemen harekete geçmeyen YK Enerji, bu hafta yeniden temizleme çalışmalarına başladı. Yerel halk ise dava sonuçlanana kadar mahkemenin geçici yasağı yeniden yürürlüğe koyması için çağrıda bulunuyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version