Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kamboçya’da beklenen seçim ‘zaferi’

Kamboçya'da beklenen seçim 'zaferi'


– Güney Asya ülkesi Kamboçya’da iktidardaki Kamboçya Halk Partisi’nin neredeyse rakipsiz yarıştığı dün düzenlenen genel seçimleri kazandığı açıklandı. ABD ise seçimleri ‘ne özgür, ne de adil’ diye niteledi.

Kamboçya Ulusal Seçim Komitesi genel seçimin resmi olmayan sonuçlarını ve Ulusal Meclis’teki 125 koltuğun dağılımını açıkladı. Buna göre, iktidardaki Kamboçya Halk Partisi (CPP) meclisteki 120 koltuğu, muhalefetteki Bağımsız, Tarafsız, Barışçıl ve İşbirlikçi bir Kamboçya için Milli Birlik Cephesi (FUNCINPEC) ise 5 koltuk kazandı.

BAŞBAKAN HUN SEN İKTİDARI OĞLUNA DEVREDECEK

Sonuçlara göre Kamboçya Halk Partisi (CPP), 125 sandalyeden 120’sini kazanarak Başbakan Hun Sen’in oğlu Hun Manet’e olası iktidar devri öncesinde ülkenin siyasi manzarası üzerindeki hakimiyetini pekiştirdi. CPP sözcüsü Sok Eysan, “Seçimi sadece kazanmakla kalmadık, aynı zamanda ezici bir çoğunlukla kazandık. Halka mutlulukla hizmet etmeye devam etmekten başka seçeneğimiz yok” dedi.

70 yaşındaki Hun Sen yaklaşık 40 yıldır Kamboçya’yı yönetiyor ve son yıllarda muhalefeti neredeyse tamamen ortadan kaldıran, giderek ağırlaşan bir yönetimi var. Seçim öncesinde, tek anlamlı etkili muhalif siyasi parti Mum Işığı Partisi teknik bir gerekçeyle yarıştan diskalifiye edilmiş ve ayrıca seçimi boykot eden herkes cezalarla tehdit edilmişti.

Geçen hafta Hun Sen, Batı eğitimli askeri general oğlu Hun Manet’in önümüzdeki ay başbakan “olabileceği” sinyalini vermişti. CPP’ye göre, ilk kez aday olan Hun Manet, ulusal mecliste başkent Punom Pen’i temsil eden bir sandalye kazandı.

Dün düzenlenen genel seçimde resmi açıklamaya göre yaklaşık 8.1 milyon kişi oy kullandı ve katılım oranı yüzde 84 oldu. Ulusal Seçim Komitesi, resmi seçim sonuçlarını 9 Ağustos ila 4 Eylül arasında açıklayacak.

ABD: SEÇİM ÖZGÜR VE ADİL DEĞİLDİ

Pazar günkü seçimlerin ardından Amerika Birleşik Devletleri bazı dış yardım programlarını durdurduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada Washington’ın, Başbakan Hun Sen’in CPP’sinin “hiçbir geçerli rakiple karşılaşmadığı seçimlerin özgür ve adi olmamasından rahatsızlık duyduğunu” açıkladı. Miller, oylama öncesinde Kamboçyalı yetkililerin siyasi muhalefete, medyaya ve sivil topluma yönelik tehdit ve tacizlerde bulunduğunu söyledi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı “genel seçimlerin özgür ve adil doğasına halel getirdikleri” gerekçesiyle Kamboçyalı bazı yetkililere “vize kısıtlaması” uygulanacağını da duyurdu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version