Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kadirov’un yeğeni Rusya’da kritik göreve atandı: Danone Rusya’nın genel müdürü oldu

Kadirov'un yeğeni Rusya'da kritik göreve atandı: Danone Rusya'nın genel müdürü oldu


– Kremlin’in Fransız yoğurt üreticisi Danone’nin Rusya’daki işlerinin geçici kontrolünün devlet tarafından devralınmasını emretmesinin ardından, Interfax haber ajansının aktardığına göre Çeçenistan Başbakan Yardımcısı ve ülkenin Tarım Bakanı olan 32 yaşındaki Yakub Zakriev, salı günü Danone Rusya’nın genel müdürü olarak göreve başladı. Zakriev aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki Çeçen lider Ramzan Kadirov’un yeğeni. Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’ya saldırmasınasın bu yana pek çok Batılı şirket Rusya’dan çıkmış ve bazı varlıklar devlet yönetimine geçmişti. Pazar günü Putin tarafından imzalanan bir kararnameye göre, Rusya Danone’nin ülkedeki iştirakinin yanı sıra Danimarkalı bira şirketi Carlsberg’in bir bira üreticisindeki hissesinin kontrolünü de aldı.

Zakriev’in atanmasını Çeçenistan Ulusal Politika, Dış İlişkiler ve Enformasyon Bakanı Akhmed Dudayev de doğruladı. Dudayev Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada “Zakriev’in Danone Rusya’nın genel müdürü olarak seçilmesi, Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’un ekibinin temsilcilerinin yetenekli ve başarılı yöneticiler olduğunu gösteriyor. Zakriev, en sorumlu pozisyonlarda çalışma konusunda büyük bir deneyime sahip” dedi.

Putin’in yakın müttefiki olan Kadirov sosyal medyada Zakriev’den “sevgili yeğenim” diye bahsetti. Zakriev, Kadirov’un ablalarından Zulai’nin oğlu ve Moskova Devlet Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Bu atama ülkede devam eden varlık transferinin kapsamının bir başka göstergesi olurken aynı zamanda 2004 yılında Grozni’de bir bombalı suikast sonucu öldürülen eski Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ahmet Kadirov’un oğlu olan Ramzan Kadirov’un nüfuzuna da işaret ediyor.

RUSYA’DAKİ VARLIK TRANFERLERİ

Birçok Batılı yatırımcı ülkeyi terk ettikçe, devlete nominal kontrol veriliyor ancak devlet tarafından varlıkları yönetmek üzere atananlar etkin kontrol kazanarak Rusya’nın savaş dönemi ekonomisi üzerinde büyük bir hakimiyet elde ediyor. Kadirov’un yeğeninin atanması, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bir yıl sonra Kızıl Meydan yakınlarında bir süt ürünleri mağazası açan Paris merkezli Danone’nin 30 yıllık Rusya deneyinin sonunu işaret ediyor. 1990’ların kaosu yatıştığında, Rusya ve eski Sovyetler Birliği, Avrupa standartlarına göre nispeten düşük süt ürünleri tüketiminin yanı sıra patlayan satın alma gücü artışı ile büyük bir potansiyel pazar olarak algılandı. Danone, bu yıllarda büyük yerel oyuncularla ittifak arayışına girmiş ve sonunda Rusya’nın süt ürünleri pazarının en az beşte birini elde etmişti. Ancak savaşın ardından Danone şirketi Ekim ayında Rusya’daki süt ürünleri operasyonlarının kontrolünü bırakacağını açıklamıştı. Putin ise, Rusya’nın Batı’ya ihtiyacı olmadığını, kendi geniş kaynaklarına güveneceğini ve Çin ile diğer güçlere yöneldiğini vurguluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version