Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’da tersine rekor: Ülke nüfusunun 2022’de 800 bin azaldığı açıklandı

Japonya'da tersine rekor: Ülke nüfusunun 2022'de 800 bin azaldığı açıklandı


– Japonya’nın nüfusu geçen yıl 800 bin azalarak rekor kırdı. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2022’de ülkedeki 47 vilayetin tamamında nüfus azaldı. vilayetin tamamında nüfusun azaldığı açıklandı.

2022’DE SADECE 700 BİN BEBEK DOĞDU

Hükümet demografik yapıdaki bozulmayı ‘kriz’ diye niteleyerek durumun üstesinden gelme sözü verse de şu ana kadar bunu başarabilmiş değil. Bugün açıklanan verilere göre ülkede 2022 yılında sadece 700 bin doğum gerçekleşirken ölümler 1,56 milyonu aşarak rekor seviyeye ulaştı. Böylelikle kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana yeni doğan bebek sayısı ilk kez 800 binin altına düştü.

Ülkede yaşayan yabancı nüfustaki yüzde 10’luk artış dahi nüfusun 14’üncü yıldır üst üste azalmasına engel olamadı. 2022 verilerine göre ülkenin nüfusu 122,42 milyona gerilerken yabancı sayısı 2,99 milyona yükseldi.

ÜLKE EKONOMİSİ TEHLİKEDE, 1,2 MİLYON KÜÇÜK İŞLETME SAHİPSİZ KALABİLİR

Japonya’nın yaşlanan nüfusu toplumun neredeyse her alanını etkilemeye başladı bile. Tüm belediyelerin yarısından fazlası nüfusu azalan bölgeler olarak belirlenmiş durumda ve bu bölgelerdeki okullar öğrenci olmadığı için kapanıyor. Ülkedeki 1,2 milyondan fazla küçük işletmeci ise 70’li yaşlarında ve işlerini devralacak kimse yok. Televizyon yayınlarında da giderek daha fazla ‘cenaze hizmeti’ ve ‘ekrem ağrılarını giderme’ benzeri reklamlar ağırlık kazanmaya başladı.

YAKLAŞIK 300 KASABA DURUMU TERSİNE DÖNDÜRMEYİ BAŞARDI

Ülkede 1 Nisan’da, doğum oranı da dahil olmak üzere ilgili tüm konuları tek bir çatı altında toplayan yeni Çocuk ve Aile Ajansı faaliyete geçti. Hükümet ayrıca çocuk bakımı ve ödenekleri için yapılan harcamaları iki katına çıkararak GSYİH’nin yüzde 4’üne çıkarma sözü verdi, ancak geçmişte uygulanan çocuk bakımı ve eğitim sübvansiyonlarının doğum oranı üzerinde çok az etkisi olduğu biliniyor. Buna rağmen rakamlar, yaklaşık 300 küçük kasabanın, cömert ödemeler ve daha çocuk dostu ortamlar yaratmaya yönelik politikaların bir kombinasyonu yoluyla doğumları önemli ölçüde artırmayı başardığını gösteriyor.

JAPONYA NÜFUSU AZALAN ÜLKELER LİGİNDE YALNIZ DEĞİL

OECD ülkeleri içinde ortalama doğurganlık oranı 1,66 olarak ölçülüyor ve pek çok ülkede bu veriler nüfusu korumak için gerekli olan 2,1’lik oranın altında seyrediyor. Japonya’nın nüfusu diğer gelişmiş ülkelerden daha önce düşmeye başlamış olsa da doğurganlık oranlarındaki düşüşler özellikle Doğu Asya’da daha hızlı olmuştur. Örneğin Tayvan, 1,24 doğum oranıyla Japonya’nın hemen altında yer alırken Güney Kore 0,78’le dünyanın en düşük doğum oranına sahip olma rekorunu elinde bulunduruyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version