Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç-AB tartışmasından Kıbrıs çıktı: Erdoğan’ın yeniden müzakere sinyali verdiği iddia ediliyor

İsveç-AB tartışmasından Kıbrıs çıktı: Erdoğan'ın yeniden müzakere sinyali verdiği iddia ediliyor


Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine vetosunu kaldırmasının ve bu süreci Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilişkilendirmesinin ardından, Kıbrıs basınından çarpıcı bir iddia geldi. Buna göre, adada çözüm müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için hem Birleşmiş Milletler hem de AB diplomatik adımlar atmaya hazırlanıyor. BM ve AB kaynaklarına dayandırılan haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da yeniden müzakerelere başlanması için açık kapı bıraktığı öne sürüldü.

2017’DEN BERİ İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM SAVUNULUYORDU

Kıbrıs’ta tek devletli-iki toplumlu çözüm için İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında 2017’de yapılan son müzakere turu sonuçsuz kalmış, Ankara da bu tarihten sonra stratejisini değiştirerek iki devletli çözüm formülünü yeniden ortaya atmıştı. Kapalı Maraş ziyarete açılırken, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bu stratejiye dayalı bir seçim kampanyasının ardından az farkla yeniden seçilmişti. AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti ise adada KKTC ile iki ayrı devlet formülüne tepki göstermiş; Kıbrıs’taki çözümsüzlük, Türkiye’nin Brüksel’le ilişkilerindeki en önemli pürüzlerden biri olmayı sürdürmüştü.

AB LİDERLERİ İLE TEMASLARDA GÜNDEME GELDİ

Kıbrıslı gazeteci Nikolaos Stelgias’ın Gerçek News için Kıbrıs Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göreyse, NATO zirvesinin ardından bu dengeler değişmiş olabilir. İddiaya göre, Kıbrıs konusu Erdoğan’ın Litvanya’nın başkenti Vilnius’ki NATO zirvesi sırasında Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ikili görüşmelerinde gündeme geldi.

ERDOĞAN ‘HIZLI İLERLEME’ İSTEDİ, ‘KIBRIS’A BAĞLI’ YANITINI ALDI İDDİASI

Kıbrıs Haber Ajansı, Erdoğan’ın özellikle ekonomi alanında olmak üzere AB ile ilişkilerde hızlı bir ilerleme sağlamak istediğini belirtti. Ancak habere göre, ikili görüşmeleri sırasında Erdoğan’a “AB-Türkiye ilişkilerinde gidişatın Kıbrıs sorununa bağlı olduğu” mesajı iletildi. Kaynaklar, Erdoğan’ın bu noktada müzakerelerin yeniden başlatılmasına açık kapı bırakmış göründüğünü söyledi.

‘RUM TARAFINA DA BİLGİ VERİLDİ’

İddiaya göre, Vilnius’ta Erdoğan ile yapılan görüşmeler konusunda AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Hristodulidis’e de brifing verildi. Hristodulidis’in pazartesi günü Brüksel’deki ikili görüşmelerinde ve salı günü de AB-Latin Amerika ve Karayipler zirvesi sırasında bu konuda daha fazla bilgi alacağı belirtildi.

‘GUTERRES TÜRKİYE NEZDİNDE GİRİŞİMLERİNE ŞİMDİDEN BAŞLADI’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ise yeni bir müzakere süreci için Türk tarafı ile şimdiden üst düzey temaslarda bulunduğu iddia ediliyor. Daha fazla temas hazırlığında olduğu belirtilen Guterres’in, eylül ayındaki BM Genel Kurulu sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve Tatar ile üçlü bir görüşme planladığı, sonrasında da Kıbrıs’a yeni bir BM temsilcisi atamayı hedeflediği belirtildi. Kıbrıs’ı temmuz ayı içinde üst düzey bir BM yetkilisinin ziyaret edebileceği de aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version