Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in Cenin’e son 20 yılın en büyük saldırısında bilanço artıyor: Dünyadan peş peşe tepkiler geliyor

İsrail'in Cenin'e son 20 yılın en büyük saldırısında bilanço artıyor: Dünyadan peş peşe tepkiler geliyor


İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’ndaki Filistinli silahlı grup üyelerine karşı yaptığını duyurduğu ve son 20 yılın en büyüğü olduğu açıklanan geniş çaplı saldırısında ölü ve yaralı sayısı artıyor. Filistinli sağlık yetkililerinin açıklamasına göre Cenin’de İsrail’in hava saldırılarının ardından başlattığı kara operasyonunda Filistinlilerle yaşanan çatışmalarda ölen Filistinli sayısı dokuza yükseldi. Ölen sekiz Filistininin tamamının yaşının 23’den küçük olduğu da duyuruldu. Cenin’in yanı sıra El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin başından vurularak öldürüldüğü açıklanmıştı. Yirmi yıl önceki İkinci İntifada ayaklanmasının sona ermesinden bu yana kentte bu çapta bir operasyon görülmemişti. Hamas, İslami Cihad ve El Fetih gibi grupların yüzlerce üyesi 1948 Filistin savaşının ardından mültecileri barındırmak için kurulan Cenin Mülteci Kampı’nda kalıyor. Yarım kilometrekareden daha az bir alan olan Cenin Mülteci Kampı’nda yaklaşık 14 bin kişi yaşıyor

YARALI SAYISI 50’YE YÜKSELDİ

Yetkililer Cenin’deki saldırılarda 10’u ağır olmak üzere 50 Filistinlinin de yaralandığını duyurdu. İsrail askerleri İHA’ların kullanıldığı söz konusu hava saldırısının ardından çok sayıda zırhlı araç ve iş makineleri eşliğinde kente baskın düzenlemiş ve Cenin Mülteci Kampı’nı ablukaya almıştı. Çatışmada bir İsrail askerinin de hafif şekilde yaralandığı açıklandı.

İSRAİL: 20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ordu, İsrail askerlerinin şu anda Cenin mülteci kampındaki evlerde silah aramaları yürüttüğünü ve şimdiye kadar 20 Filistinlinin gözaltına alındığını söyledi. Patlayıcı üretimi için bir laboratuvar bulunduğu ve diğer silahların yanı sıra bir roketatar parçalarına el konulduğu açıklandı. İsrail ordusu daha önce Cenin’de 10’dan fazla noktaya hava saldırıları düzenlendiği ve “Cenin Tugayı” adlı Filistinli direnişçilere ait bir “ortak operasyon odasının hedef alındığı” duyurmuştu.

FİLİSTİN YÖNETİMİ ABD’YE ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPTI

Filistin Yönetimi de, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği saldırının durdurulması için ABD’ye ve uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı. Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Cenin saldırısına son verilmesi için uluslararası görüşmelerde bulunulduğu belirtildi. Açıklamada, bu ihlallerin derhal durdurulması için ABD’ye ve uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yapıldı, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) de “sessizliğini bozması ve İsrailli savaş suçlularından hesap sorması” istendi. “İşgal güçlerinin suçları, saldırganlığı ve sömürgeci planlarının ortaya dökülmesi için bölgesel ve uluslararası düzeydeki siyasi ve diplomatik adımların yoğunlaştırıldığı” kaydedilen açıklamada, “İsrail, bu saldırganlığını, savaş uçakları, 200’den fazla askeri araç ve en az 1300 askerin katıldığı gerçek bir savaş değil de sanki bir görevmiş gibi uluslararası kamuoyuna pazarlamaya çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

ABBAS’IN SÖZCÜSÜ: YENİ BİR SAVAŞ SUÇU

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın sözcüsü operasyonu “savunmasız halkımıza karşı işlenmiş yeni bir savaş suçu” olarak nitelendirdi. Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’nde de Batı Şeria ile dayanışma gösterisi düzenlendi.Gazze kent merkezindeki Meçhul Asker Anıtı önünde toplanan onlarca Filistinli, İsrail güçlerinin Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskına tepki gösterdi.Gazze’deki “Ulusal ve İslami Eylem Grupları”nın organize ettiği gösteriye katılanlar, Filistin bayrakları taşıyarak İsrail karşıtı sloganlar attı. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, gösteride Filistinli gruplar adına yaptığı konuşmada, “Cenin’de yaşananlar, uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlalidir” dedi.

İRAN: DEVLET TERÖRÜ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği saldırıyı “devlet terörü” olarak nitelendirdi. Kenani, “Siyonist rejim (İsrail) ordusunun, Cenin kentine düzenlediği hava, kara ve füze saldırıları bir suç eylemi ve devlet terörünün açık bir örneğidir. Suç işlemek Siyonist rejimin karakteri oldu. Bu cinayeti şiddetle kınıyoruz” dedi. Filistin halkının kendi topraklarını savunma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kenani, “Siyonistlerin saldırılarına karşı Filistin halkının haklarını savunmak, uluslararası toplumun sorumluluğundadır. İslam İşbirliği Teşkilatından bu alanda ciddi ve etkin bir şekilde harekete geçmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı da İsrail saldırısını şiddetle kınandı. Açıklamada, “savunmasız siviller, sağlık personeli, sağlık kurumları, evler, camiler ve alt yapıyı hedef alan bu adi saldırıların, İsrail işgal güçlerinin Filistin halkına yönelik işlediği sistematik terör ve suç eylemlerinin devamı niteliğinde olduğu” kaydedildi. İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da “İsrail’in işlediği ihlaller karşısında cezasız kalmasının, yargılanmasını gerektiren insanlığa karşı suçlar ile savaş suçları konusunda kendisine cesaret kazandırdığını” söyledi.

MISIR DA ULUSLARARASI KURUMLARA MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPTI

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı “en sert şekilde” kınandı. İsrail’in Filistin şehirlerine düzenlediği bu saldırıların, orantısız güç kullanımıyla ortaya çıkan masum sivil kayıpların, uluslararası kararların açık bir şekilde ihlal edilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, ihlallerin durması için etkin uluslararası taraflara “duruma müdahil olmaları ve Filistin halkına koruma sağlamaları” çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca İsrail’in Filistinlilere karşı devam eden gerginliği tırmandırıcı uygulamalarının ciddi tehlikeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL’İN CENİN BASKINI KINADI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada bölgedeki mevcut gerilimin yeni bir şiddet sarmalını tetiklemesinden derin endişe duyulduğu belirtilerek “baskını şiddetle kınıyoruz” denildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“İsrail güçlerinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin şehrinde bugün (3 Temmuz) gerçekleştirdikleri baskını şiddetle kınıyoruz.

Bölgedeki mevcut gerilimin bu saldırılarla yeni bir şiddet sarmalını tetiklemesinden derin endişe duyuyor, İsrail makamlarına sağduyulu davranmaları ve bu tür eylemleri durdurmaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz.

Olaylarda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, Filistin Devleti ve halkına başsağlığı diliyoruz.” (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version