Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’den Batı Şeria’da son yılların en büyük saldırısı: En az 8 kişi öldü, 20’den fazla yaralı

İsrail'den Batı Şeria'da son yılların en büyük saldırısı: En az 8 kişi öldü, 20'den fazla yaralı


– İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin mülteci kampında büyük bir hava ve kara saldırısı başlattı. Filistin topraklarında son yıllardaki en büyük askeri operasyonda Filistinli sağlık yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, en az 8 Filistinli öldü ve 20’den fazla Filistinli yaralandı.

Açıklamada İsrail’in Cenin kentine düzenlediği hava saldırısında yedi Filistinlinin hayatını kaybettiği, El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin başından vurularak yaşamını yitirdiği belirtildi. Bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla Filistinlinin yaralandığı duyuruldu. İsrail’in, Batı Şeria’daki baskınları ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırıları ile yılbaşından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısı böylece 180’i aştı.

İsrail’in saldırısı ordunun drone saldırıları ile başladı. AA muhabirin edindiği bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Cenin’de Filistinlilere ait bir evi 3 füzeyle hedef aldı. İsrail askerleri söz konusu hava saldırısının ardından çok sayıda zırhlı araç ve iş makineleri eşliğinde kente baskın düzenledi ve Cenin Mülteci Kampı’nı ablukaya aldı. Filistinli savaşçılarla İsrail askerleri arasında silahlı çatışmalar ve patlamalar pazartesi sabahına kadar devam etti. Sakinlerin ateşe verdiği yanan lastiklerden çıkan kalın siyah duman sokakları sararken, camilerdeki hoparlörlerden savaşçıları destekleme çağrıları duyuldu.

Görgü tanıkları, kampa baskın düzenleyen İsrail güçlerinin, Fetih Hareketi’ne bağlı Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından Zekeriya ez-Zubeydi’nin ailesine ait evi kuşattığı bilgisini paylaştı. İsrail savaş uçaklarının Cenin Mülteci Kampı’nı bir süre vurmaya devam ettiğini aktaran görgü tanıkları, İsrail ordusunun bölgeye ayrıca takviye güç gönderdiğine işaret etti. İsrail askerlerinin Cenin Mülteci Kampı baskınında Filistinlilere ait bazı evleri kuşattığı, askerlerin yaralıları almaya çalışan ambulanslara engel olduğu ifade edildi. İsrail uçakları, giriş-çıkışlara kapatılan Cenin Mülteci Kampı’nın semalarında yoğun uçuşlar yaptı.

‘GERÇEK BİR SAVAŞ GİBİ’

Filistinli ambulans şoförü Halid El Ahmed Reuters’e verdiği demeçte, “Mülteci kampında olup bitenler gerçek bir savaş gibi. Kampı hedef alan gökten saldırılar oldu, beş ila yedi ambulansla içeri her girdiğimizde yaralı insanlarla dolu olarak geri döndük” dedi.

İSRAİL ORDUSU: CENİN TUGAYI HEDEF ALINIYOR

Öte yandan İsrail ordusu, Cenin saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Cenin’e düzenlenen hava saldırısında, “Cenin Tugayı” adlı Filistinli direnişçilere ait bir “ortak operasyon odasının hedef alındığı” ifade edildi. Açıklamada “Teröristler Cenin Kampı’nı sığınak olarak kullanarak sivillere zarar vermeye devam ederken biz de boş durmayacağız” dendi.

HAMAS VE CENİN TUGAYI’NDAN AÇIKLAMA

Filistinli El Fetih, Hamas ve İslami Cihad gruplarından silahlı üyelerin yer aldığı askeri bir çatı örgütü olan Cenin Tugayı ise, “İşgal güçleriyle son nefesimize ve kurşunumuza kadar savaşacağız ve tüm gruplardan ve askeri oluşumlarla birlikte ve birlik içinde çalışacağız” açıklamasını yaptı. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan yapılan yazılı açıklamada ise “Cenin Mülteci Kampı’nı savunma savaşına, birlikte omuz omuza giriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, Cenin Mülteci Kampı’nda akan kanın her açıdan geleceğin aşamalarını belirlediğini vurguladı. Heniyye, “Halkımız ve direnişi, her yerde bu düşmanlığa nasıl karşılık vereceğini bilir” ifadelerini kullandı. İslami Cihad Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada da Cenin saldırılarından sonra olabilecek gelişmelerden İsrail’in sorumlu tutulacağı vurgulandı. Açıklamada, Filistin direnişinin Cenin saldırılarına karşılık vermek için tüm seçenekleri elinde bulundurduğu kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu geçen ay Cenin’de 15 yılı aşkın bir süredir ilk drone saldırısını gerçekleştirmişti. Pazartesi günkü saldırılar, Cenin ve işgal altındaki kuzey Filistin topraklarına artan askeri baskınlar ve Filistin köylerine yerleşimci saldırıları da dahil olmak üzere Batı Şeria’da tırmanan şiddetin ortasında geldi. 21 Haziran’da İsrail’in insansız hava aracı saldırısında en az üç Filistinli ölmüş, 19 Haziran’da Cenin üzerinde helikopterlerle düzenlenen bir baskında yedi kişi ölmüş ve 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Filistinli silahlı gruplar ise 20 Haziran’da dört İsrailli yerleşimciyi öldürmüştü. Ertesi gün İsrailli yerleşimciler Turmus Ayya köyüne baskın düzenleyip düzinelerce araba ve evi ateşe vermiş, saldırılarda bir Filistinli de öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version