Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail askerleri Cenin Mülteci Kampı’ndan çekildi, ordu Gazze’ye hava saldırısı düzenledi

İsrail askerleri Cenin Mülteci Kampı'ndan çekildi, ordu Gazze'ye hava saldırısı düzenledi


İsrail ordusu çarşamba günü itibarıyla işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’na başlattığı son 20 yılın en büyük operasyonunu sonlandırdığını ve tüm askerlerin kamptan ayrıldığını açıkladı.

12 FİLİSTİNLİ VE BİR İSRAİL ASKERİ OPERASYONDA ÖLDÜ, 140 FİLİSTİNLİ YARALANDI

İsrail ordusu, 3 Temmuz Pazartesi gece saatlerinde işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenlemiş ve bölgeyi kuşatma altına almıştı. İsrail güçlerinin havadan ve karadan yaklaşık 48 saat süren şiddetli saldırılarında 4’ü çocuk, 12 Filistinli öldürülmüş, 30’u ağır yaklaşık 140 kişi yaralanmıştı.

İsrail’in Cenin Mülteci Kampı’ndaki Filistinli silahlı grupları hedef aldığını açıkladığı operasyonda öldürülen 12 kişiden en az beşinin 20’li yaşlardaki Hamas ve İslami Cihad üyeleri olduğu açıklandı. Ayrıca bir İsrail askerinin de operasyon sırasında öldüğü açıklandı. Ordunun kamptaki silahlı grupların altyapı tesislerini ve silahları imha etmeyi amaçladığını söylediği operasyona katılan 1000’den fazla asker, yarım kilometrekareden az alanda en az 14 bin kişinin yaşadığı kampa konuşlandırılmıştı. Ordu, İsrail güçlerinin biri bir caminin altındaki tünelde olmak üzere yeraltında patlayıcı zulaları ortaya çıkardığını, yaklaşık bin silaha el koyduğunu ve 30 şüpheliyi tuıtukladığını söyledi. Çatışma sırasında kampı terk eden binlerce Filistinli de dün yeniden Cenin Mülteci Kampı’na dönmeye başladı. Cenin sakinleri operasyonun altyapıya ve binalara büyük zarar verdiği kamptaki zararı inceledi.

GAZZE’DEN ROKET ATILDI, İSRAİL HAVA SALDIRISI YAPTI

İsrail ordusu güçlerinin geri çekilmeye başlamasından birkaç saat sonra Gazze Şeridi’ndeki Filistinli militanların İsrail’in güneyine beş roket fırlattığını söyledi. Roketler engellendi ve bir can kaybı yada yaralanma yaşanmadı. İsrail savaş uçakları da Beyt Lahya ve Gazze kentlerinde Filistinli gruplara ait bazı askeri mevzileri bombaladı. Saldırılar sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi.

Görgü tanıkları, saldırılarda hedef alınan mevzilerin yanındaki evlerin zarar gördüğünü belirtti. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada “Savaş uçakları, Hamas’ın kimyasal madde departmanının silah üretimi için kullandığı bir yer altı tesisi ile roket ham maddelerinin üretildiği bir mevziye hava saldırısı düzenledi” ifadelerine yer verildi.

NETANYAHU: OPERASYON TEK SEFERLİK BİR GÖREV DEĞİL

Başbakan Binyamin Netanyahu ise salı akşamı İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Cenin’deki operasyonunun “tek seferlik bir olay olmadığını” söyledi ve “Şu anda görevi tamamlıyoruz” dedi. Netanyahu, Batı Şeria kenti yakınlarındaki Salem kontrol noktasına yaptığı ziyarette, “terörün kökünü kazımak için gerektiği sürece devam edeceğiz, Cenin’in teröre sığınak olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

BMGK FİLİSTİN GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de (BMGK) işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki durumu görüşmek için 7 Temmuz’da toplanacağı bildirildi. BMGK’nin başkanlığını yürüten İngiltere Daimi Temsilciliği, soysal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, toplantının Birleşik Arap Emirlikleri tarafından talep edildiği bildirildi. İngiltere’nin 15 üyeli BMGK’yi cuma günü bir araya getireceği ifade edilen açıklamada, işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki gelişmelerin ele alınacağı kaydedildi.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, 3 Temmuz’da basına yaptığı açıklamada, Batı Şeria’nın Cenin kentindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilemişti. İngiltere’nin iki devletli çözümü desteklemeye devam ettiğinin altını çizen Woodward, “Her ülkenin kendini koruma hakkı vardır ancak bu uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca gerçekleşmelidir” ifadesini kullanmıştı. Woodward, üye ülkelerin gelişmelere ilişkin toplantı talebi olabileceğine işaret ederek, yüksek ihtimalle bunun yakın zamanda gerçekleşebileceğini dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version