Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

IŞİD’in çocukken kaçırdığı kız kardeşler DNA testiyle kurtarıldı

IŞİD’in çocukken kaçırdığı kız kardeşler DNA testiyle kurtarıldı


IŞİD’in dokuz sene önce esir aldığı iki Ezidi çocuk, DNA testlerinin sonuçlanması sonrası Rojava’daki el Hol Kampı’ndan alınarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ulaştırıldı. 12 yaşındaki Alye ile 13 yaşındaki Besê, Zaxo’daki Çem Mişko Kampı’nda yaşayan yakınları tarafından gözyaşlarıyla karşılandı.

ANNELERİ, BABALARI VE ÜÇ KARDEŞLERİ HÂLA KAYIP

Alye ve Besê, üç ve dört yaşlarında oldukları 2014’te Şengal’in Solaki köyünde esir almıştı. IŞİD’in esir aldığı sekiz kişilik ailede anne, baba, iki erkek ve bir kız çocuk ise hâlâ kayıp. Aliya ve Besê’nin diğer kız kardeşleri Zinê de üç yıl önce kurtarılmıştı.

‘ÖZEL YOLLARLA BİLGİ TOPLADIK’

Rudaw’ın aktardığına göre, Alye ve Besê aslında üç ay önce kurtarıldı. Ancak kardeşlerin dönüşü, DNA testinin sonuçlanması beklendiği için ertelenmişti. Kaçırılan Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Qaidi, yaşanan süreci “Özel yollarla bazı bilgiler topladık. Bunların bizim kızlarımız olduğu sonucuna varmamız uzun zaman aldı” sözleriyle anlattı.

‘ABLALARIMI SON ÜÇ GÜNDÜR GÖRÜYORUM’

Besê Xelef, IŞİD’den kurtarılması sonrasında “Devamlı kampta tutulduk. Yıllardır ailemizi, akrabalarımızı görmeyi umuyorduk. Allah’a şükür şimdi geri döndük” dedi. Üç yıl önce kurtarılan Zinê de, kardeşlerine kavuşması sonrasında “Ailemi, kardeşlerimi tekrar görmeyi umuyorum. O kâfirlerin elinde ne kadar insan varsa hepsinin sağ salim dönmesini istiyoruz. Biz oradayken annemizi, babamızı, kardeşlerimizi hiç görmedik. Ablalarımı son üç gündür görüyorum. Çok mutluyum” diye konuştu.

IŞİD, 2014’te Irak’taki ilerlemesi sırasında 6 bin 417 Ezidi kadını esir aldı. Bu kişilerin şimdiye kadar 3 bin 570’i kurtarıldı. Diğerlerinin akıbeti ise hâlâ bilinmiyor. Rojava’daki Hol Kampı’nda IŞİD mensuplarının aile üyeleri bulunuyor. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version