Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İranlı turistler, bayram tatilinde Van’a akın etti

İranlı turistler, bayram tatilinde Van’a akın etti


Şenol Balı


VAN – Van, son yıllarda İranlıların değişmez adreslerinden biri haline geldi.. Tatil yapmak, eğlenmek ve alışveriş için her fırsatta kente gelen turistler, Kurban Bayramı’nda da kente akın etti. Bayramın, sıcak havalara ve okulların tatil olduğu döneme denk gelmesi gelen turist sayısında önemli bir artışa neden oldu.

Arife günü kente gelmeye başlayan İranlılar hem alışveriş yaptı hem de kentin doğal güzelliklerinin bulunduğu alanları gezdi. Turistlerin, en çok tercih ettiği yer ise Van Gölü oldu. Burada tekne turları düzenleyen, Akdamar ve Çarpanak gibi adaları ziyaret eden turistler, plaj ve kumsal alanlarda da suya girerek serinliyor.

Havaların da sıcak olmasından dolayı turistler, Van Gölü’ne gidiyor..

Turistler, gün içinde kentin tarihi ve turistik bölgelerini gezdikten sonra akşamları kent merkezine gelerek alışveriş yapıyor. Gece ise eğlenmek için bar veya Disco gibi mekanlara uğruyor. Turistlerin bu ilgisi, bayram öncesinde başlayan ekonomik hareketliliğin artmasını sağladı. Tur firmaları, oteller, eğlence mekanları, alışveriş merkezleri ve lokanta gibi işletmeler, oldukça yoğun bir bayram geçirdi.

Turstler, başta giyim olmak üzere bir çok mağazada alışveriş yaptı.

‘MAĞAZALARIN KAPALI OLMASI DEZAVANTAJ YARATTI’

Kentte turistlere dönük turlar düzenleyen firma sahiplerinden Hamid Huseyni, bu bayramda yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi. Kendisi de İranlı olan Huseyni, Van’a olan ilgiyi şu sözlerle anlattı: “İranlılar geliyor, araçlarla sınırdan alıp yerleştiriyoruz sonra 3-4 gün için kendilerine bir gezi programı yapıyoruz. Hem kentin doğal güzelliklerini görmek istiyorlar hem de alışveriş yapmak istiyorlar. Bu yüzden Akdamar Adası, Edremit, Muradiye Şelalesi ve Van Kalesi gibi yerlere götürüyoruz. Yine Göl turu yapmak istiyorlar. Gün içinde buraları gezdikten sonra kent merkezinde alışveriş yapıyorlar.” Bayram boyunca bazıları dışında kentteki mağazaların büyük bir bölümü kapalıydı. Huseyni’ye göre bu durum, dezavantaj yaratmış ve alışveriş yapamayan turistlerin bir kısmı geri döndü.

Hamid Huseyni – İranlı turizmci

OTEL İŞLETMECİSİ LAÇİN: TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORUZ

Bayram nedeniyle esnafların dükkanlarını açmaması kısmi bir azaltma yaratmış ancak buna rağmen oteller tam kapasite çalışıyor. Kentte otelcilik yapan Fevzi Laçin, dükkanların kapalı olması turist yoğunluğunu etkilediğini söyledi. Laçin’in dert yandığı bir başka konu ise maliyetlerdeki artışlar. Konaklama ücretleri, geçtiğimiz yıla göre iki kat artmış durumda. “Geçtiğimiz yıl 300 TL olan iki kişilik konaklama fiyatları şu an 600 TL’nin üzerinde” diyen Laçin, “Yemek, eğlence ve diğer masraflar da yine oldukça artmış. Maliyetlerin artmasının olumsuz bir etkisi var. Bir diğer etken ise bayram nedeniyle mağazaların kapalı olması. Birçok müşterimiz yaptıkları rezervasyonu iptal etti. Hatta gelen bir kısım da geri döndü. Düşüş var ama yine de yüzde yüz kapasite ile çalışıyoruz. 260’a yakın otel var kentte ve hepsi de iyi çalışıyor diyebiliriz. Otelciler arasında da fiyat ve hizmet konusunda bir denetim sorunu var maalesef” dedi.

Fevzi Laçin, otel işletmecisi

İranlı turistleri çekmek için kentte yapılan çalışmaların yanı sıra turistleri kente çeken en büyük etken mesafenin yakınlığı. Turistler, Özalp ilçesinde bulunan Kapıköy sınır kapısından kent merkezine bir saate yakın bir sürede kente varıyor. Çoğu kentteki bir tur firması ile anlaşıyor ancak otel için yer ayırtıp serbest bir şekilde gelenler de var.

Kentin birçok noktasında Şranlı tursitleri yönlendrimek için standlar açılmış durumda…

İRANLI TURİST REZEVİ: VAN, BİR SAATTE VARACAK KADAR YAKIN BİZE

İran’dan Van’a tatil için gelen turistlerden Hesam Rezevi, ayda iki defa geldiğini anlattı. Van’a geldiklerinde hem gezdiklerini hem de alışveriş yaptıklarını söyleyen Rezevi, “Burada rahatlıkla eğlenebiliyoruz. İnternete de kolay erişiyoruz burada. Havalar da güzel. Van halkı da oldukça nazik davranıyor. Üstelik bize oldukça yakın. Bir saatte buraya varabiliyorsun. Yine maliyetler uygun bize. Giysi ve diğer eşyaların kalitesini de beğeniyoruz. İstanbul’a veya başka kente gitmek masraflarımızı arttırıyor bu yüzden burada kalıp tatilimizi ve alışverişimizi burada yapıyoruz” diye anlattı.

Hesam Rezevi – İranlı turist

DEĞİŞMEYEN GELENEK: ALIŞVERİŞ

Gelen turistler genelde ailece geliyorlar. Onlardan biri de Veli ve Shein çifti. Arife günü kente gelen İranlı çift, tatil boyunca kentin birçok yerini gezmiş ve valizler dolusu alışveriş yapmış. Turistler, giyim ürünlerindeki kalite, çeşitlilik ve fiyatlar nedeniyle alışverişlerini kentte yapıyor. “Arife günü geldik. Havalar sıcak diye iki gün Van Gölü’ne gittik. Akşamları da alışveriş yaptık. Buradaki mağazaların çoğu İran’da yok. Güzel ve kaliteli ürünler de var. Gelmişken oradaki yakınlarımıza da bir şeyler alıyoruz. Buranın yemekleri de oldukça güzel.”

Veli ve Shein çifti, iranlı turist

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version