Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran tartışmalı ‘ahlak polisi’ devriyelerine geri döndü: Eylemler üzerine devriyeler durmuştu

İran tartışmalı 'ahlak polisi' devriyelerine geri döndü: Eylemler üzerine devriyeler durmuştu


İran polisi, kadınların zorunlu kıyafet kurallarına uymalarını ve kamusal alanda saçlarını örtmelerini sağlamak için tartışmalı “ahlak polisinin” devriyelerini 10 ay sonra yeniden başlattı. Geçen sene Eylül ayında 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin Tahran’da ‘ahlak polisince’ (İrşad Devriyeleri) gözaltında şüpheli ölümü sonrası ülkede yaşanan eylemler sonucu devriyelere ara verilmişti.

Pazar günü, polis sözcüsü General Said Montazerolmehdi, “ahlak polisinin” toplum içinde başörtüsü takmayan kadınları ihbar etmeye ve ardından gözaltına almaya devam edeceğini söyledi. Tahran’da, “ahlak polisi”nin kadın ve erkek üyelerinin işaretli minibüslerle sokaklarda devriye gezdiği görüldü. Sözcü, emirlere itaat etmemeleri halinde polisin “yasal işlem” yoluna gidebileceğini de sözlerine ekledi.

İRŞAD DEVRİYELERİ’NİN KAPATILDIĞI YALANLANMIŞTI

Karar, Mahsa Amini’nin kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla Tahran’da gözaltındaki şüpheli ölümünden 10 ay sonra geldi. Amini’nin ölümü ulusal çapta büyük protestoları tetiklemiş, yaklaşık 600 gösterici güvenlik güçlerinde öldürülmüş ve eylemler devam ederken devriyeler durdurulmuştu. Ancak İran’daki muhafazakar kesimler bir süredir devriyelerin yeniden başlatılmasını talep ediyordu. Protestolardan sonra, “ahlak polisi” nadiren sokaklarda devriye gezerken görüldü ve aralık ayında, İrşad Devriyeleri’nin dağıtıldığına dair bazı haberler vardı. Bu haberler daha sonra yalanlanmıştı.

Ülkenin şeriat yorumuna dayanan yasalarına göre kadınların saçlarını başörtüsüyle örtmeleri ve vücut hatlarını gizlemek için uzun, bol giysiler giymeleri gerekiyor. Ahlak polisi birimi bu kurallara uyulmasını sağlamak ve “uygunsuz” giyindiği düşünülen kişileri gözaltına almakla görevli. Protestoları takip eden aylarda ülkede pek çok kadın başörtüsü takmayı tamamen bıraktı. Bu, 1979’Daki İran İslam Devrimi’nden bu yana ülkedeki din adamlarının yönetimine karşı en büyük açık meydan okumaydı. Sosyal medyada yayınlanan videolar, yakın zamana kadar başörtüsü takmayan kadınların görülmesinin daha sıradan hale geldiğini gösteriyor. Ancak buna karşılık İranlı yetkililer, başörtüsü yasalarına uymayan işyerlerini kapatmaya zorlamak da dahil olmak üzere daha sert cezalar getirdi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version