Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Irak’tan İsveç’te Kuran yakan Momika’nın iadesi için resmi talep

Kuran yakılmasına tepki: Fas, Stockholm büyükelçisini süresiz geri çağırdı


Irak, İsveç’te Kurban Bayramı’nın ilk günü Kuran yakan Irak asıllı İsveç vatandaşı Salvan Momika’nın iadesini istedi. Irak Yüksek Yargısı Konseyi’ne ait İade Şubesi’nin, Irak Dışişleri Bakanlığı’na ait Yasal Şubesi’ne gönderdiği resmi yazıda, “”Hakkında yakalama kararı çıkarılan Iraklı sanık Salvan Sabah Matti Momika’nın iade dosyasını ekliyoruz. Söz konusu şahıs dini inançlara alenen saldırma ve aşağılama suçundan Irak Ceza Kanunu’nun (1/372) maddesi hükmüne göre anılan mahkeme tarafından cezalandırılacak” ifadeleri yer aldı.

Momika, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Büyük Cami önünde polis koruması altında Kuran yakmıştı. Türkiye dahil nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkelerden eyleme şiddetli tepkiler gelmiş, Irak’taki milliyetçi Şii dini lider Mukteda Sadr’ın Bağdat’taki İsveç Büyükelçisi’nin kovulması ve elçilik önünde protesto düzenlenmesi çağrısı üzerine yüzlerce Iraklı elçilik binasını basmıştı.

KURAN YAKAN IRAKLI MOMİKA KİMDİR?

23 Haziran 1986’da, nüfusun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Ninova’nın Hemdaniye beldesinde Hıristiyan bir aileye doğan Momika, kendisini “yazar, aydın ve insan hakları aktivisti” olarak tanımlıyor. Rudaw’ın edindiği bilgilere göre de, 2019’dan beri ateist. ‘Süryani Şahinleri Taburu’nun kurucusu olan Momika’nın, İsveç’te faaliyet yürüten Süryani Demokratik Birlik Partisi’ni de kurduğu belirtiliyor. Momika’nın, IŞİD’e karşı 2014’te kurulan, sivillere karşı insan hakları ihlalleriyle de tepki çeken Haşdi Şaibi’nin ve Hıristiyan üyelerinin, Hıristiyanların yaşadığı bölgelerde varlık göstermelerine de karşı çıktığı biliniyor. Rudaw’ın aktarımına göre Momika, Mart 2017’de grubuyla birlikte, Reyan Kildani adlı kişinin komutanı olduğu Babil Taburları’na saldırı düzenledi. İki grup arasında çatışma çıkarken, Momika Haşdi Şabi tarafından 18 gün boyunca gözaltında tutuldu .Kendini liberal, laik ve dinsiz bir Iraklı olarak tanımlayan Momika, şu anda aşırı sağcı bir parti olan İsveç Demokrat Partisi’ne üye. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version