Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Irak Başbakanı Şam’da Esad’la görüştü: Türkiye ile su krizini de konuştular

Irak Başbakanı Şam'da Esad'la görüştü: Türkiye ile su krizini de konuştular


Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Suriye’ye resmi bir ziyaret düzenledi. Sudani, iç savaşın patlak verdiği 2011’den beri Şam’ı ziyaret eden ilk Irak Başbakanı olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştü.

İki lider, görüşmenin ardından yaptıkları ortak baskın toplantısında, IŞİD militanlarının sınırlardan geçişi dahil olmak üzere 600 kilometrelik ortak sınırdaki güvenlik tehditlerini ele aldıklarını açıkladı. Esad ve Sudani’nin, sınırdan uyuşturucu kaçakçılığını da görüştükleri belirtildi.

‘SUYU ADİL PAYLAŞMALIYIZ’

Irak Başbakanı’nın ortak basın toplantısında, su krizini görüştüklerini söylemesi de dikkat çekti. Bağdat yönetimi geçmişte, Fırat ve Dicle nehirlerinden daha fazla su bırakılması için Türkiye’ye çağrı yapmıştı. Sudani ise Esad’la görüşmelerinde iki ülkenin de azalan yağmur, iklim krizi ve Türkiye’nin barajlarda su tutmasını ele aldıklarını belirterek, “Sudan adil payımızı almalıyız” dedi.

Sudani, Suriye’ye 2011’den beri Avrupa ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını desteklediklerini de belirtti.

Sudani’nin dış politika danışmanı Ferhan Alaaldin, ziyaret öncesinde temaslarda öne çıkacak konuların, Captagon adı verilen amfetamin maddesinin kaçakçılığının ve 600 kilometrelik sınırdan IŞİD militanlarının geçişinin engellemesi olacağını söylemişti.

KERKÜK-BANYAS PETROL HATTI DA KONUŞULACAK

Sudani’nin görüşmelerinde, ikili ticaret, ekonomik işbirliği ve Kerkük-Banyas petrol boru hattının yeniden açılma ihtimalinin de ele alınacağı belirtilmişti.

Irak Başbakanı’nın ziyareti, Beşar Esad yönetiminin Ürdün ve Irak sınırlarından yapılan uyuşturucu ticaretinin engellenmesine yardım etmeyi kabul etmesi sonrasında Arap Birliği’ne yeniden alınmasının ardından gerçekleşiyor. Suudi Arabistan dahil Arap ülkeleri son dönemde Şam’la ilişkilerini yeniden tesis etmeye çalışıyor.

Öte yandan, geleneksel olarak yakın ekonomik, askeri ve siyasi bağları bulunan Irak ile Suriye arasındaki ilişkiler, iç savaş döneminde hiçbir zaman tamamen kesilmemişti. İki ülke, IŞİD’e karşı mücadelede de işbirliği yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version