Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İnsan hakları örgütleri ailesini arayan Derviş için harekete geçti


ANKARA – İnsan hakları ve hukuk örgütleri, 8 yıl boyunca görmediği işkence kalmayan tutuklu Muhammed Mahmud Derviş’in ailesini bulması için harekete geçerek, “adalet” çağrısı yaptı. 

 

DAİŞ’e karşı mücadele sırasında ve Türkiye’ye teslim edildikten sonra konulduğu cezaevinde insanlık dışı uygulamalara maruz kalan Muhammed Mahmud Derviş’in durumuna dair insan hakları ve hukuk örgütleri harekete geçti. Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Derviş’in hikayesinin Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından gündeme getirilmesi üzerine, hem Kuzey ve Doğu Suriye’de hem de Belçika’da Derviş’in ailesinin bulunması için seferberlik başlatıldı. 

 

Son olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) de yıllardır ailesini arayan Derviş için Türkiye’nin Belçika Büyükelçiliği’ne başvuruda bulundu. Başvuruya dair henüz bir cevap verilmezken, 

Derviş’in cezaevinde insani koşullarda yaşamına devam edebilmesi ve ailesinin bir an önce bulunabilmesi için Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İHD temsilcilerinden konuya dair duyarlılık çağrısı yapıldı. 

 

CEZAEVLERİNDEKİ HAK İHLALLERİ

 

Cezaevlerinde hak ihlallerinin rutin bir hale geldiğine dikkati çeken ÖHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fevzi Korkmaz, dernek olarak belli periyotlarla gerçekleştirdikleri cezaevi ziyaretlerinde karşılaştıkları ihlalleri sıraladı; “Darp, işkence, mahpusların tek kişilik hücrelere konulması, çıplak arama, ağız içi arama dayatması, hasta mahpusların tedavi süreçlerinin aksatılması, kelepçeli muayene dayatması, ilaçların verilmemesi, kitap ve yayınların verilmemesi ve toplatılması, sohbet hakkı, spor ve kültürel faaliyetlerin kısıtlanması, kaloriferlerin yanmaması, anneleri ile birlikte cezaevinde kalan çocukların ihtiyaçlarının gözetilmemesi, yemek porsiyonlarının doyurucu ve hijyenik olmayışı, disiplin cezalarının keyfi bir biçimde uygulanması, Kürtçe gazete, kitap ve dergilerin verilmemesi, kantin fiyatlarının fahiş olması, ailelerinden kilometrelerce uzak cezaevlerine sürgün edilmesi, keyfi infaz yakmalar.”

 

‘DERVİŞ İÇİN HAREKETE GEÇİLSİN’ 

 

Derviş’in de benzer ihlallere maruz kaldığına dikkati çeken Korkmaz, “Şair/Kürt bir baba ve Arap bir anneden olma, Suriye uyruklu M. Mahmut Derviş, hayatının tüm süreçlerinde çok ağır işkencelerden geçmiş. Öyle ki bu işkencelerden kaynaklı sağ ayağını kaybetmiştir. Vücudunda işkence izi olmayan neredeyse tek bir bölge kalmamıştır. Çok ciddi sağlık sorunları olan Derviş’in ailesinden bihaber olması, bir vasisi olmadığı için avukatının olmayışı cezaevi şartlarını yaşanmaz kılmaktadır” dedi. Korkmaz, Derviş’in maruz bırakıldıklarının son bulması için Adalet Bakanlığı, cezaevi idaresi ve siyasi partiler başta olmak üzere ilgili tüm kurumların ve kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

‘HAKLARINDAN MAHRUM OLUYOR’

 

Derviş’in herhangi bir vasisi ve aile iletişiminin olmaması nedeniyle hukuki noktada desteksiz kaldığını belirten İHD Cezaevleri Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen, Derviş’in hesabına para yatırılamadığı için maddi sorunlar yaşadığını söyledi. Çevirmen, “Hapishanede her şey ücretli. İletişim için posta ücretleri de dahil olmak üzere çoğu haktan bu nedenle mahrum oluyor. Bize gönderdiği mektup için dahi arkadaşlarından destek alıyor” dedi. Çevirmen, “Muhammed Derviş’in ailesinin bulunması için idare tarafından girişimlerde bulunulması gerekiyor. Ayrıca protez için de durumu gözetilerek bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye kaydetti. 

 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI 

 

ÇHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Ceren Yılmaz ise, Derviş için “adalet” çağrısı yaptı. Cezaevlerinde fiziki ve psikolojik şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Yılmaz, geçmişte F Tipi cezaevlerinde yaşanan işkence ve tecridin bugün Yüksek Güvenlikli Cezaevi ve S Tipi cezaevlerinde devam ettiğine vurgu yaptı. Yılmaz, “Kırşehir S Tipi Hapishanesi’nde işkenceye uğrayan Derviş bu konunun en somut öznelerinden birisi” dedi. Yılmaz, cezaevlerinde 2 bine yakın hasta tutuklunun olduğuna işaret ederek, Derviş’in ailesinin bulunması ve maruz bırakıldığı işkencelerin sona erdirilmesi yönünde kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.

 

MA / Fırat Can Arslan 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version