Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’de ‘Ruanda’ tartışması sürüyor: Düzensiz göçün engellenmesine yönelik yasa parlamentodan geçti

İngiltere'de 'Ruanda' tartışması sürüyor: Düzensiz göçün engellenmesine yönelik yasa parlamentodan geçti


– İngiltere’de hükümetin, Manş Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart’ta açıkladığı tartışmalı “Yasa Dışı Göç Tasarısı” parlamentoda kabul edildi. Yasa, ülkedeki düzensiz göçmenlerin adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da Ruanda gibi güvenli kabul edilen üçüncü ülkelere sınır dışı edilmesini öngörüyor. Yasa tasarısı, bazı milletvekilleri, avukatlar ve insan hakları örgütleri tarafından “insanlık dışı” ve “zalimce” olmakla eleştiriliyordu.

YÜKSEK MAHKEME ‘YASALARA UYGUN’ DEMİŞTİ

Yasa geçen yıl parlamentodan geçmiş ve aralık ayında Yüksek Mahkeme’de yasalara uygun olduğuna hükmedilmişti. Ancak insan hakları savunucularının engel çabası sonuç vermiş ve Temyiz Mahkemesi göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının, İngiltere yasaları ile hükümetin uymakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna karar vermişti. Yasanın temyizden dönmesinin ardından Muhafazakâr Başbakan Rishi Sunak, “karara itiraz etmeye çalışacaklarını” dile getirmişti.

‘RUANDA PLANI’ İÇİN 120 MİLYON STERLİNLİK ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

İngiltere’de geçen sene hazırlanan “Ruanda Planı” kapsamında özellikle ülkeye küçük teknelerle Fransa’dan Manş Denizi’ni geçerek sığınma talebinde bulunan göçmenleri caydırmak için 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 4 milyar 240 milyon Türk Lirası) bir anlaşmanın parçası olarak sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya sınır dışı etme hedefini açıklamıştı. Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından da yasaya uygun bulunmuştu.

İLK UÇUŞ AİHM’E TAKILMIŞTI

Ruanda’ya yedi kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık’ta Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version