Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’de en az 300 bin yıllık ‘dev’ el baltaları bulundu

İngiltere'de en az 300 bin yıllık 'dev' el baltaları bulundu


– İngiltere’de araştırmacılar, neredeyse elle tutulamayacak kadar büyüklükteki el baltası da dahil olmak üzere en büyük erken tarih öncesi taş aletlerin keşiflerinden birine imza attı. Ülkenin güneydoğusundaki Kent’te gerçekleştirilen kazılarda, Medway Vadisi’ne yakın bir yamaçtaki derin buzul çağı tortullarından çıkarılan 800 adet tarihi eserin 300 bin yıldan daha eski olduğu düşünülüyor. bilim insanları, keşiflerin yapıldığı bölgede, erken tarih öncesi dönemde İngiltere’de yaşamış Neandertallerin ve kültürlerinin ortaya çıktığını, hatta bu coğrafyayı diğer erken insan türleriyle paylaşmış olabileceklerini tahmin ediyor.

University College London Arkeoloji Enstitüsü’nden bilim insanlarının bir obruğu ve antik nehir kanalını dolduran tortullara gömülü hâlde buldukları eserlerin genellikle elde tutulduğu ve hayvan kesmek ve et parçalamak için kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Enstitütü’de görev yapan jeo-arkeolog Letty Ingrey keşifle ilgili, “Bu aletleri 22 santimetreden uzun olduklarında ‘dev’ olarak tanımlıyoruz ve elimizde bu boyut aralığında iki tane var” dedi.

‘NASIL KULLANILDIKLARINI HAYAL ETMEK ZOR’

En büyüğü 29,5 santimetrelik devasa uzunluğa sahip el baltasının İngiltere’de şimdiye kadar bulunan en uzunlardan biri olduğunu ifade eden bilim insanı, “Bunun gibi dev el baltaları genellikle Thames ve Medway bölgelerinde bulunur ve 300 bin yıl öncesine aittir. Bu el baltaları o kadar büyük ki, nasıl kolayca tutulup kullanılabildiklerini hayal etmek zor” dedi. Ingrey, “Belki de diğer aletlere göre daha az pratik ya da daha sembolik bir işlevi yerine getiriyorlardı, güç ve becerinin açık bir göstergesiydiler” ifadelerini kullandı. Şu anda, bu kadar büyük aletlerin neden yapıldığı veya hangi erken insan türünün bunları yaptığı bilinmese de Ingrey, keşfedilen arkeolojik alanın heyecan verici soruları yanıtlama şansı sunduğunu vurguladı.

BÖLGEDE DAHA ÖNCE DE BUZUL ÇAĞINA AİT BULUNTULARA ULAŞILMIŞTI

Enstitütü’de görev yapan Dr. Matt Pope ise kazıların “Çeyrek milyon yıl önce bütün bir buzul çağı manzarasının nasıl geliştiğini incelemek için inanılmaz derecede değerli bir fırsat” sunduğunu söyledi. Pope, “Ülkedeki uzmanların katıldığı bilimsel analiz programıyla bu alanın eski insanlar için neden önemli olduğunu ve dev el baltaları da dahil olmak üzere taş eserlerin buzul çağının zorluklarına uyum sağlamalarına nasıl yardımcı olduğunu anlamak için önemli adımlar atılabilir” dedi. Bölgede daha önce de bu çağa ait arkeolojik buluntulara rastlanmış olsa da, söz konusu keşifler ilk kez büyük ölçekli bir kazı çalışmasının parçası olarak yapıldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version